Ecologistas en Acción ha presentat avui l'informe de Banderes Negres 2009 "La crisi, una oportunitat per a la Costa", on s'han atorgat Banderes Negres a llocs amb una degradació ambiental alta i amb grans amenaces sobre els seus ecosistemes i soci-economia, així com Punts Negres a llocs amb impactes petits o puntuals que agreugen la situació.
  L'informe diu textualment:

CAPDEPERA

A Cala Mesquida trobam restes de runes, canonades i ruïnes d'antigues concessions que desvirtuen la naturalitat del lloc. En aquesta cala i a Cala Agulla la neteja mecànica produeix desequilibris en el sistema platja-duna que es tradueixen en una erosió del sistema duna. Hi ha aprovat un pla de restauració dunar però no s'ha dut a terme cap actuació.

PUNT NEGRE. DEPURADORA DE CALA RAJADA. Construïda el 2004, posseeix tractament terciari i les aigües es reutilitzen. Aboca per mitjà d'un emissari submarí situat a la platja de Son Moll. Aquesta depuradora és deficient a l'hora d'eliminar nitrogen total i fosfats. Això es tradueix en un risc d'eutrofització de les aigües adjacents a la Platja de Son Moll, a més hem d'assenyalar que la depuradora a l'estiu està sobresaturada, amb la qual cosa moltes vegades l'emissari submarí se satura i aboca/vessa a la mateixa vorera de la platja.

PUNT NEGRE. DEPURADORA DE SA FONT SA CALA. Posseeix tractament terciari però no es reutilitzen les aigües. Aboca per mitjà d'un emissari submarí de 440 m de longitud, quan la longitud mínima dels emissaris estipulats per la legislació és de 505 metres. Això pot significar que les aigües carregades de matèria orgànica de la depuradora arribin a la costa, produint eutrofització. Es pot assenyalar que la depuradora tampoc no compleix els valors màxims establerts per la legislació quant a DBO, nitrogen total i fosfats.

Però com que el medi ambient no sap de límits municipals, aquests dos punts negres d'Artà tmbé ens afecten:

ARTÀ

PUNT NEGRE. DEPURADORA D'ARTÀ (NUCLI URBÀ). Construïda el 1990, manca de tractament secundari, aboca/vessa en un torrent i no reutilitzen les aigües. Aquesta depuradora no compleix amb els valors legals establerts per a la DBO nitrogen total i fosfats. Això pot suposar un aportament de matèria orgànica a les cales adjacents amb el consegüent risc d'eutrofització i pèrdua de qualitat ambiental del lloc.


PUNT NEGRE. DEPURADORA DE CANYAMEL. Construïda el 1990, manca de tractament terciari i no es reutilitzen les aigües. Aboca a través d'un emissari submarí, situat a la platja de Canyamel. Cal assenyalar que aquesta depuradora supera els valors màxims establerts per la legislació, fosfats.


Per llegir l'informe complet clicau damunt la imatge