Coincidint amb el Dia Mundial de les zones húmides, el PN de s'Albufera compleix 25 anys

Us reproduïm dos comunicats: un del GOB i un altre de la Conselleria.
Dues visions ben distintes d'un aniversari



COMUNICAT DEL GOB

A les Balears celebram el Dia mundial de les zones humides amb retalls i urbanitzacions

El 2 de febrer de 1971 es signà a la ciutat iraniana de Ramsar la Convenció sobre zones humides d’importància internacional, amb l’objectiu de garantir la conservació d’aquests espais d’alta biodiversitat i gran importància ecològica i econòmica. Al llarg d’aquesta setmana arreu del món es celebra aqueixa fita, i s’insisteix a destacar el paper estratègic que juguen aquests sistemes naturals.

Pel seu valor, les zones humides tenen una consideració especial a la normativa ambiental (cap altre ecosistema concret ha estat objecte d’un tractat internacional). A la Mediterrània la importància és encara major, ja que les zones humides ocupen un percentatge molt petit del territori, han patit greus amenaces (dessecació en molts de casos) i actualment segueixen patint problemes molt diversos que les posen en risc.

En aquests moments les zones humides de les Illes no passen pel seu millor moment. Algunes, que gaudien de protecció conservacionista, estan patint importants retrocessos en la seva gestió, mentre altres estan en risc de ser destruïdes total o parcialment a causa de processos urbanístics. Així:

S’Albufera de Mallorca, Es Grau de Menorca i les Salines d’Eivissa i Formentera són espais protegits amb la figura de parc natural, i per tant gaudeixen d’un status que hauria de garantir una adequada conservació. Tot i això, recentment han estat acomiadats els tres naturalistes responsables del seguiment ecològic. Així les tasques de seguiment de les condicions hídriques i de l’evolució de les espècies animals i vegetals no es podràn realitzar amb la rigorositat necessària, pel que serà complicat avaluar adequadament si l’evolució ecològica, fruit de la gestió, va o no per bon camí. Això és fonamental, a la vista dels canvis en la gestió que hi pretén introduir el Govern, i que obren les portes a l’empresa privada i a la mercantilització.

Ses Fontanelles és la darrera gran zona humida de Palma, i és el que ens resta de la gran zona d’Es Prat, dessecada el segle XIX. Tot i els seus excepcionals valors ecològics (hi viu l’única població natural de Limonium barceloi) en aquests moments s’hi desenvolupa un projecte d’urbanització que dessecarà part de la zona humida actual, i probablement alterarà sensiblement les condicions ambientals del que es deixi. El centre comercial i d’oci que es preveu construir tindrà sense dubte greus efectes sobre la porció de zona humida que es pretén mantenir com a zona verda. En aquests moments ja s’hi estan realitzant tasques prèvies al començament de les obres de construcció, pendents de l’autorització definitiva.

Altres zones humides es troben igualment en risc de desprotecció i urbanització. L’anterior executiu balear elaborà un pla hidrològic, que fou remès al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació. Però el canvi al govern balear sobrevingut després dels darrers comicis va motivar la paralització en l’aprovació, i la revisió del contingut per part de l’actual govern. Molt ens temem que algunes zones humides puguin ser desprotegides en el nou pla hidrològic, entre elles part de Maristany, l’Ullal, ses Feixes, ... per tal de possibilitar la seva urbanització.

La discussió sobre la necessitat de conservar les zones humides balears ja hauria d’estar superada, i el compromís de protecció, manteniment i millora de les condicions ecològiques de les zones humides hauria de formar part del programa de qualsevol executiu que pretengui governar les Illes amb responsabilitat i visió de futur.

El GOB informa visitants Albufera sobre retalls Govern
Avui matí, en el marc del Dia Mundial de les Zones Humides, membres del GOB han aprofitat la jornada de portes obertes al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca per informar sobre els retalls en gestió que estan patint s'Albufera i la resta d'espais naturals protegits.


En el cas del Parc de s'Albufera, que aquesta setmana ha complit 25 anys, destaquen els retalls en vigilància i en seguiment ecològic.


Teniu més informació a
http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/espais-naturals/941-2812013-avui-es-compleix-el-25e-aniversari-de-la-declaracio-del-parc-natural-de-salbufera-de-mallorca.html



Comunicat de la Conselleria

La directora general de Medi Natural i el director general de Recursos Hídrics han visitat el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca amb motiu del 25è aniversari del Parc i del Dia Mundial de les Zones Humides

La directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras; el director general de Recursos Hídrics, Salvador Padrosa, i el director d’Espais de Natura Balear, José María Vicente, han visitat avui el Parc Natural de s’Albufera amb motiu dels actes de celebració del 25è aniversari de la declaració del Parc i del Dia Mundial de les Zones Humides. L’acte també ha comptat amb la presència de representants dels Ajuntaments de sa Pobla i Alcúdia, així com del president de la junta rectora del Parc, Esteve Bardolet. Malgrat les adverses condicions climatològiques, el Parc Natural de s’Albufera ha ofert una jornada de portes obertes al Centre d’Informació Can Bateman i s’han desenvolupat diferents activitats gratuïtes per a tots els públics, com un taller de modelar ocells amb fang per a infants o una demostració de pesca d’anguila amb la tècnica tradicional de la cucada. El 28 de gener de 1988 es va declarar, mitjançant el Decret 4/1988, l’espai protegit del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, la zona humida més extensa i important de l’illa. Fa 25 anys s’Albufera només la coneixien els veïnats de la comarca i els científics i conservacionistes experts, mentre que actualment la visiten milers de persones d’arreu del món. De fet, des de l’any 2009 el Parc ha registrat un augment del 22 % del nombre de visitants, i l’any passat el visitaren 109.000 persones, quantitat que el situa com la zona humida més visitada per superfície de tota Espanya, amb una mitjana anual de 40 visitants per hectàrea, molt per sobre d’altres zones humides tan emblemàtiques com Doñana o l’Albufera de València, que tenen entre 1 i 4 visitants per hectàrea. En xifres absolutes, en els darrers vint-i-cinc anys s’hi han comptabilitzat 2.526.300 visitants, un 25 % dels quals provenen de les Illes Balears i un 68 % d’altres països; 95.658 alumnes hi han assistit a una visita guiada, i un gran nombre de voluntaris han contribuït a mantenir-ne els espais. La primavera i a la tardor són les èpoques amb més afluència de visitants.

El Parc disposa de punts de guaita per a l’observació d’aus i de quatre grans itineraris senyalitzats, un dels quals, el central, està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. La gestió de l’espai ha permès recuperar canals, regular els fluxos d’aigua, diversificar els ecosistemes i incrementar les poblacions de moltes espècies de fauna i flora. Actualment hi ha més de 3.800 espècies diferents de plantes i animals catalogades a l’interior del Parc. D’altra banda, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, els parcs naturals de ses Salines d’Eivissa i Formentera i de s’Albufera des Grau, a Menorca, també han organitzat activitats per a aquest dissabte. A les Illes Balears hi ha un total de 76 zones humides que ocupen una superfície de 4.215,15 hectàrees. A Mallorca, n’hi ha 39, amb una extensió de 2.716,55 ha; a Menorca 28, en una superfície de 416,9 ha i a Eivissa i Formentera, hi ha 9 zones humides que s’estenen en un total de 1.081,7 ha.