El 6 de juny serà un dia ben especial pels amants de l’astronomia, e s produirà un esdeveniment espectacular, que no tornarà a succeir fins l’any 2117. La silueta del planeta Venus es dibuixarà sobre la superfície del Sol.







Aquest esdeveniment, conegut tècnicament com a “trànsit”, és equivalent als eclipsis de Sol que produeix la nostra Lluna quan passa per davant del Sol. En el cas de Venus, donada la seva petita mida visual per la distància que el separa de nosaltres, “l’eclipsi” es tradueix en un cercle fosc que circula pel disc solar.

El trànsit començarà la nit del dia 5, quan Venus “entri” en el disc del Sol. Aquest inici, per tant, no el podrem veure des de les nostres latituds, i haurem d’esperar a que surti el sol el dia 6 per a veure el final del trànsit.

Efectivament, el Sol sortirà a Catalunya i les Illes Balears amb la silueta de Venus sobre d’ell, i ja a punt de “sortir” (és a dir, d’acabar el trànsit). Això vol dir que tindrem, com a màxim, uns 20 o 30 minuts per a poder observar aquest fenomen. Molt poc temps, realment. I complicat pel fet que serà quan el Sol surti, amb tot el que això implica: mala visibilitat per l’efecte de l’atmosfera, possibilitat de núvols sobre l’horitzó, etc.

 Cala  Rajada, com tota la costa de llevant de Mallorca, serà un lloc ideal per l'observació. Concretament l'observació podrà fer-se entre la sortida del Sol (6,27 hores) i el final del trànsit a les 6,55 hores.

Recordau que cal protegir-se correctament per a fer l'observació ja que el Sol pot provocar greus danys a la vista si no es prenen precaucions.