Roda de premsa del GOB a Canyamel
Dilluns, 14 de maig de 2012






La Fiscalia de Medi Ambient investiga el projecte de Canyamel declarat d’Interès Autonòmic pel Govern.












    El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Capdepera han confirmat per escrit al GOB que la promotora "Cap Vermell" podria haver comès diversos delictes als mateixos terrenys on vol edificar un complex turístic. Les dues administracions confirmen el trasllat dels fets (i la documentació relativa) al Ministeri Fiscal en apreciar actuacions que poden ser delictives. El GOB va interposar una denuncia davant l’Agència de Disciplina del Consell de Mallorca (ADU) i l’Ajuntament a finals del 2011. Una vegada examinada la denuncia, l’Ajuntament va remetre l’expedient al Ministeri Fiscal davant l’existència de possibles delictes ambientals i contra l’ordenació del territori. Al febrer de 2012 l’A.DU va enviar al GOB un escrit on l’informava que després d’estudiar la denuncia feta per l’entitat, i la documentació que l’hi havia enviat l’Ajuntament, podrien “existir actuacions penals sobre els mateixos fets”.

   Les obres, que pretenien la construcció il•legal d'un hotel de 400 places dins de la zona protegida de Canyamel (parcel•la 55 del sector 7) objecte d'investigació per part del ministeri fiscal, es varen iniciar al maig de 2007 per part de  la promotora "Cap Vermell" sense llicència ni autorització. La Conselleria de Medi Ambient va paralitzar les obres l’agost de 2007 i va obrir un expedient. L’Ajuntament va fer el mateix. Es tracta dels mateixos terrenys on la mateixa promotora ara impulsa un complex turístic que ha estat declarat recentment d'interès autonòmic per part del govern.


Denuncia del GOB després de saber que el Govern havia perdonat una multa milionària a la  promotora.

   El GOB va saber a finals de 2011 que la Conselleria de Medi Ambient dirigida per Miquel Àngel Grimalt (UM) la passada legislatura, havia deixat caducar l’expedient l’agost de 2009 sense adoptar cap mesura i perdonant a la promotora una multa que hauria d’haver estat milionària. Després d’això, l’Ajuntament tampoc va multar la promotora ni va obligar-la a restaurar la zona. Pel GOB els fets són incontestables (foto 1): Destrossa il•legal de prop de 17.000 metres quadrats d’una zona natural d’alt valor ecològic i paisatgístic catalogada com a ANEI (la número 15) al Pla Territorial i al planejament municipal. Al nostre entendre es tracta d'una de les infraccions més greus de la darrera dècada dins un espai protegit.



El Govern premia amb l’Interès Autonòmic un projecte ple d’irregularitats.
   Les il•legalitats de Cap Vermell han estat “amnistiades” per l’ajuntament de Capdepera durant anys. Primer amb el PP (2003-2007) i ara amb PSOE-UCAP. Ni el Govern del PP (2003-2007) ni el del Pacte de Progrés (2007-2011) van voler multar la promotora, és més, deixaren caducar els expedients que l’afectaven. A tot això ara s’hi suma el fet que l’arquitecte director de l’obra quan es van cometre aquest cúmul d’il•legalitats era Jaime Martínez, actual Director General de Turisme del Govern. Martínez va haver de renunciar a la direcció del projecte per incompatibilitat amb el càrrec públic que ocupà al juny de 2011. L’Interès Autonòmic concedit al projecte pel Consell de Govern celebrat el 30 de març de 2012, va ser-ho a proposta de la Conselleria de Turisme (boib 3 abril).

Un projecte amb un altíssim consum de territori
   El complex hoteler podria ocupar més 30 hectàrees, una extensió equivalent a pobles com Ariany. Això implicaria que Canyamel doblàs de cop la seva superfície urbanitzada. Canyamel és un indret litoral que s’ha edificat intensament les darreres dècades. A pesar d’això conserva paisatges de gran bellesa que mereixen ser protegits íntegrament. Lamentablement cap de les successives administracions han tengut valentia per suprimir l’excés de sòl edificable i avui nous projectes urbanitzadors amenacen aquest indret.

Més informació:
•   http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/370-14012012-el-govern-vaperdonar-una-multa-milionaria-a-la-promotora-que-vol-construir-un-nou-poble-a-canyamel-.html

http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/348-10112011-canyamel-podriaduplicar-la-superficie-urbanitzada.htm