El caquier és un arbre del gènere Diospyros, format per diversos arbres que es conreen pels seus apreciats fruits: els caquis. És un arbre caducifoli, que adquireix uns tons vermellosos quan arriba el fred, abans de perdre les fulles completament.

El caqui pot ser astringent, per la presència de taní, per tant s’ha de collir quan està prou madur. De fet, a causa de la seva aspror, de vegades no es pot consumir en el moment de la recol·lecció i necessita una sobremaduració.

Al segle XIII es conreava a la Xina i al Japó, arribant a principis del segle XIX als Estats Units i a Espanya a l’any 1870. Actualment hi ha una varietat autòctona ”roig brillant” emparada per la D.O. “Caqui Ribera del Xúquer” a València.

El fruit Clàssic es pot consumit directament si se cull ben madur, mentre que el Sharoni , que té la polpa dura, ha de ser sotmès a un tractament en magatzem per eliminar l’astringència. Una variant que ha guanyat adeptes és el persimó, de color ataronjat i textura ferma

El caqui és una fruita molt recomanable ja que conté carotè i criptoxantina (provitamina A) i vitamina C. És ric en potassi, sucres i glucosa.

La seva temporalitat, durant la tardor, el fa una fruita molt apreciada.

El seu nom prové de la paraula japonesa Kaki