El Parc de Llevant organitzà al Teatre una xerrada de Tomàs Mut complementada amb una visita a un secret de Els Provençals


De tots és sabut que el contraban formà part important de l'economia de l'illa al llarg del segle XX. Com s'organitzava, com es feia, quan es duia a terme, quins rols hi havia... són qüestions on encara hi planegen moltes ombres i que tal volta mai s'arribarà a saber del tot.
Per parlar-ne el Parc de Llevant, dins els seu ample programa d'activitats ha organitzat una xerrada de Tomàs Mut que es complementa amb una visita a un secret que es manté net i íntegre a la zona de Els Provençals.


A l'entrada hi havia una exposició de fotografies de l'autor on es pot comprovar que els secrets eren això, secrets, que no es podien veure ni detectar a simple vista.



Cati Piris, educadora del Parc de Llevant, va fer una sentida presentació del tema per donar pas a Tomàs Mut que explicà amb imatges, videos i audios com era el contraban i on construïren els secrets al voltant de la costa mallorquina. També explicà el procés d’investigació sobre els secrets del contraban i la tasca d’història oral a partir d'entrevistes a les persones involucrades en el contraban d'aquell temps. 


L'activitat fou molt participada amb gent de tots els indrets de l'illa. De fet s'habilità la sala gran del teatre per donar cabuda als més de cinquanta participants de l'activitat. Val a dir que el sistema d'inscripció i d'avaluació de les activitats del Parc de Llevant és exemplar.


La xerrada finalitzà amb la recomanació del llibre Al·lots, avui hi ha festa! on fa un recorregut per tota l'illa d'aquests amagatalls, coneguts popularment com a "secret" i que la seva presència ens denota l’ús que se li donà a la contrada on es troben emplaçats. Un llibre que és el fruit de cinc anys d’una activitat frenètica per entrevistar treballadors del contraban i per conèixer tots els secrets amagats.

També hi hagué un torn de preguntes, la intervenció de Benet Nicolau que ajudà a Tomàs en la recerca de secrets de la zona de Llevant i de Pep Terrassa que està preparant un llibre al respecte centrat en Capdepera. Benet explicà la importància de la dona en tot l'entramat del contraban.


Cati Piris, Tomàs Mut i Benet Nicolau

I acabada la sessió al teatre emprenguérem ruta cap al secret de Els Provençals. El punt de partida el teniu al mapa (que podeu ampliar)



El secret no és molt lluny de la carretera i te unes particularitats molt peculiars: no aprofita cap accident geogràfic, està fet per un "secreter", un professional que es dedicava a cavar el terreny i fer el forat en un estil semblant a una cisterna. De fet, aquest secret te moltes semblances amb altres secrets situats a indrets com Bunyola. 



Seguint la ruta que va fins la talaia de Canyamel a 100 metres es troba un antic forn de calç.



Des del forn de calç baixant a la caleta on es troba la cova del vell marí hi ha el secret. Net i molt ben conservat. De fet la neteja la va fer el mateix Tomàs Mut en col·laboració amb el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament.





I a la vorera del camí trobam un forat per on just hi passa una persona o un sac. És el secret!
















El secret te unes dimensions aproximades del voltant de 22-25 metres cúbics.



I donat que s'ha d'entrar i sortir d'un en  un, aprofitàrem per arribar a la caleta (anomenada del contraban) des d'on es feia el desembarc. 



Una experiencia molt agradosa per conèixer com funcionava una part de l'economia de l'illa i com s'organitzava socialment. 



Moltes gràcies, Tomàs, Catalina i Benet!