"La manera més sostenible de fer vacances a Capdepera avui en dia és estar allotjat en un hotel". 










Era una entrevista que teníem pendent per conèixer de primera mà com havia anat la temporada  turística del
2023. Ens hem trobat a la seu de l'Associació Hotelera de Capdepera on ja feia feina en la propera edició de la Fira de la Llampuga. "És un esdeveniment important i s'ha de preparar amb temps". 
Aquí teniu la transcripció de la conversa que vam mantenir a voltant del turisme al nostre municipi 

 

- Per començar , una pregunta quasi obligatòria: Com va la temporada turística pel que fa al sector hoteler de Capdepera?

- La temporada va bé, se presenta un bon setembre, l'octubre s'ha de dir que de cada vegada és més curt (bàsicament quan acaba la Mostra de la Llampuga ens preparem per tancar perquè el final d'octubre és molt fluix)... La temporada ha anat bé, malgrat no haver tingut unes ocupacions extraordinàries, però hem fet feina a gust, hem fet feina bé. Se pot dir que hem tingut una bona temporada, cosa que és important perquè  tenim un gran problema per trobar persones que estiguin il·lusionades per fer feina en el sector d'hoteleria. Tenim molts de problemes per trobar treballadors, i fer feina amb el 85 % o 90 %, (ara puntualment podem arribar al 92 – 93% en el mes de juliol i agost), ja ens va bé perquè si tinguessin una ocupació superior no tindríem prou personal per a fer feina.
 

- A quin motius es deu aquesta manca de personal, quins factors influeixen ?

- És molt complicat dir exactament que es deu aquesta manca. Evident l'accés a un habitatge és un problema, el preu i la manca d’habitatge és un problema molt gros perquè la gent de defora es pugui il·lusionar per venir a fer feina a Capdepera, el municipi que esta més lluny de Palma. El fet de tenir mala connectivitat en transport públic també ens afecta molt, perquè la gent se vol atracar a fer feina a la ciutat per tenir un poc més de vida social a l’hivern i és complicat estirar la gent cap aquí. Un altre problema és que, a rel de la pandèmica va haver una gran fuita de treballadors de l’hostaleria a altres sectors que podien garantir una feina (recordem que el sector de la hostaleria va ser el que més va patir i va arrencar més tard)  i fer feina era una necessitat en temps de la pandèmia. I tot plegat afecta.

Nosaltres tenim un nou conveni d’hostaleria que crec que avui en dia s’acull molt bé entre les persones, però necessitem que passi més temps i trobar persones il·lusionades en viure a Capdepera i viure de d’hostaleria.
 

- Un tema molt d’actualitat és el tema de la massificació de l’illa. Totes les platges són plenes, els serveis saturats...

- Però no són plenes de clients dels hotels, nosaltres no estam al cent per cent  i cada dia llegim en els diaris de rècords de visitants i de passatgers en l’aeroport de Son Sant Joan... però aquest rècords no s’allotgen en els hotels. Els turistes que nosaltres tenim no omplen els hotels al cent per cent ni són turistes que lloguin cotxe, són turistes que venen en autobús. Per tant  aquesta massificació que patim no prové dels hotels, hi ha molta altra oferta reglada i no parlo d’oferta il·legal. Se parla que hi ha cent mil places d’habitatges vacacionals a Mallorca avui en dia, són moltes places. És el sector que més ha crescut en els darrers anys, els hotels en els darrers anys no hem augmentat places.  De l’oferta il·legal no puc xerrar no està controlada i a més és la més insostenible: produeix uns fems que no ningú té control si se reciclen o no, amb més consum d’aigua i energia per client...

La manera més sostenible de fer vacances a Capdepera avui en dia és estar allotjat en un hotel. Per exemple nosaltres tenim una piscina cada dos-centes o tres-centes persones, una piscina que se controla diàriament (se fan analítiques, se sap que estan netes de legionel·la o qualsevol altre), controlem la seguretat, el 20%  l’energia la obtenim amb plaques solars (estam llevant el gasoil dels hotels)... La petjada de carboni que produeix un client que s’allotja a un hotel o en un habitatge  vacacional o en l’oferta il·legal és completament diferent. La manera més sostenible d’anar de vacances avui en dia és anar a un hotel, pels nostres plans de sostenibilitat i circularitat, pels avanços que ha tingut els darrers anys l'hoteleria. Que podem tenir problemes, clar. Als hotels ho reciclem tot, els fems que produeix un turista amb nosaltres se recicla al cent per cent i si no ens penalitzen. Tenim controls per part de l’Ajuntament, s’organitzen curos de formació i si no se compleix la taxa ens puja. L’oferta no reglada ens provoca aquests episodis d’incivisme amb denúncies diàries be perquè no te un cotxe i no se pot desplaçar o desconeix les normes o perquè els és més còmode agafar la bossa i amollar-a en una paperera.
 

- Pel que fa a la promoció, hi haurà qualque canvi per la propera temporada?

- Avui en dia nosaltres només promocionem turisme d’esports a l’aire lliure i turisme cultural i gastronòmic, són les fires que feim durant l’hivern. Les fires que he fet aquest hivern, i totes han estat fetes amb l’Ajuntament, han estat de senderisme i esport a l’aire llibre. És el sector que ens ajuda a desestacionalitzar, és un sector de turisme molt sostenible, és un sector de qualitat i  cap a on volem anar a Capdepera. 

- Pot afectar el canvi climàtic al turisme? Us preocupa aquest increment de temperatures ?

- Ens preocupa tot el que té a veure amb tenir cura del nostre medi ambient, perquè és el medi del que vivim tots els gabellins. Nosaltres no hem notat canvi pel que fa a l’ocupació, encara els mesos de juliol i agost són els que tenim més ocupació. Però aquests mesos no coincideixen amb el moment que tenim més turisme de qualitat. Nosaltres pensem que setembre és un mes fantàstic perquè tenim un turisme de qualitat boníssima, que tenim clients que fan una gran despesa a l’oferta complementària i crec que si xerreu amb els representants dels bars i restaurants estaran d’acord. Evidentment ens preocupa saber cap a on va el turisme i que nosaltres no l’acompanyem, sempre volem anar un poc endavant i per això invertim en promoció. Una promoció que no és per omplir els mesos de juliol i agost, no promocionem el turisme de sol i platja, aquest ja el tenim. La riquesa natural que té Capdepera pràcticament no necessita promoció, nosaltres som un destí conegut en tot el món per la seva Reserva Marina i pel seu Parc Natural, i per les seves platges i les seves aigües meravelloses. 

- Aquest dies una prestigiosa revista de viatges ha posat Cala Agulla com una platja de Mallorca que no pots deixar de visitar... però en el pàrquing hi ha dies que s’ha d’esperar gairebé un quart o vint minuts per entrar. Si encara surt més pels mitjans pot incrementar la massificació.

- Realment Cala Agulla és meravellosa. No crec que ho necessiti, ja se promociona tota sola.
 

- Peguem a altra banda. Ha hagut canvi de govern municipal, què demaneu al nou equip de govern municipal ?

- Nosaltres, a rel d’haver-nos reunit amb tots els partits polítics, ens hem adonat que Capdepera té molts de grups polítics que tots són vàlids, que tots estimen el poble i que tots volen fer feina en la mateixa línia (i en això tenim molts sort). No hi ha unes grans diferències, això és el que ens sembla a nosaltres.  Nosaltres demanem un municipi ordenat, un municipi amb seguretat i un municipi net. I totes les propostes que ens han fet tots els partits ens han semblat fantàstiques, perquè si Capdepera i el ciutadà gabellí està bé, tots estarem bé i el turisme també.  Si estam ben comunicats amb Palma tots estarem bé; si tenim zones d’aparcament que facin que les persones es puguin desplaçar més a peu, idò fantàstic perquè tots estarem millor; si podem tenir la capacitat de tenir un major control una major seguretat, el gabellí estarà millor i el turista també estarà millor... Totes les altres propostes que han sortit ens han interessat en totes i ens ha semblat que quasi tots els partits ls tenen molt comunes.

El fet de tenir cura del municipi, que estigui més net, que estigui més controlat, que tingui unes zones d’aparcament més bones, que estigui millor comunicat amb Palma és bo per tots. També cada partit té allò seu. Hi ha propostes que ens han interessat moltíssim, per exemple ( i van coincidir un parell de partits) que la prolongació de Joan Carles I, avui dia és una prolongació de la MA15, passés a ser una carretera del poble i per tant poder intervenir i en futur fer un bon carril bici, un passeig amb arbres i ombra, que es pugui comunicar Capdepera i Cala Rajada i els joves la puguin emprar per anar a l’institut o a la zona esportiva d’Es Figueral. Potenciar el castell i el casc urbà de Capdepera, on s’ha perdut el comerç local i necessita ajuda. Totes aquestes propostes van coincidir en tots els partits, i totes ens agraden i ens interessen.

També demanem coses al govern de Palma. Després de deu anys recaptar doblers amb l’ecotaxa i recaptar gairebé deu milions d’euros anuals amb l’esforç dels gabellins demanarien que ens retornés  de qualque manera. És molt important que Capdepera ja rebi doblers directament de l’ecotaxa i  que s’inverteixi en sostenibilitat i reduir la petjada del turisme i en necessitats que tenen els gabellins que són els que fan la feina que són els qui duen aquesta prosperitat. Que els doblers tornin i se repartissin aquí, en la nostra societat. Necessitem els doblers i invertir-los en projectes en benefici de tots els gabellins.

- Hi ha projectes pendents de realitzar amb doblers de la bossa d’allotjaments...

-  Els projectes de Canyamel i de sa Font de sa Cala estan aturats perquè no estaven en els pressuposts actuals. Els doblers van arribar (cinc- cents mil per cada un), eren dos projectes que estaven fets però els cent cinquanta mil euros per cada un, que havia de posar l’ajuntament no estaven en els pressuposts , així  que no podran licitar-se aquest hivern i no es podran fer.

I després tenim dos més (dos de set-cents cinc-quant mil) que també van arribar de la Bossa de places. Un és el passeig de Cala Lliteres i  l’altre és l’esbucament de l’antic Tucan. El Tucan sembla  que va endavant i el passeig de Cala Lliteres està enviat a Costes i esperem que torni el més aviat possible.
 

- Parlem de la cultura, pot ser un element de promoció?

-Jo crec que la cultura s’està destapant com element de promoció turística d’una manera molt important. Dona molta visibilitat i de cada vegada se posiciona més. He observat a les fires turístiques que la gent aposta molt per la cultura.  Se segueix aportant per l’esport i la gastronomia, però també per la cultura. Una bona programació cultural és molt atractiu per les persones que ens visiten.

- Vols afegir alguna cosa més ?

- Espero que els gabellins hagin gaudit de les festes de Sant Bartomeu i no ens donarem compte i ja estarem en la Fira de la Llampuga i tornarem a estar de festa.

Gràcies Maria Antònia, esperem seguir en contacte per informar de les activitats i projectes de l'Associació.