"Tenim clar que som a l’oposició d’un govern municipal que té majoria, i no podem fer segons que... El que podem fer: crítiques constructives, fer propostes i fiscalitzar la tasca de govern"


Na Margalida Bisquerra i na Mireia Flaquer ja són regidores de l’Ajuntament de Capdepera, dia 17 de març juraren el seu càrrec durant el ple extraordinari. Ambdues han substituït als regidors Pere Fuster i  Paco Galian, un canvi previst per renovar els representants municipals de l’agrupació local. Elles han agafat el relleu i fan que Més per Capdepera estigui representat per quatre dones. Na Marga Bisquerra actualment  treballa d’administrativa a l’Ajuntament de Santa Margalida, després d’haver fet feina d’administrativa a la piscina municipal de Capdepera, serà la representant demés a  la Comissió d’Arxiu, Patrimoni, Educació, Cultura, Festes i Fires, Benestar Social i Sanitat. Per la seva banda na Mireia Flaquer està molt  relacionada amb el turisme, tant per feina com per formació, ja que treballa a una empresa familiar. Participarà a la Comissió informativa de Turisme, Joventut, Participació Ciutadana, Teixit empresarial i Esports

Hem parlat amb les noves regidores per conèixer les seves idees, motivacions i expectatives.
 

- Quin han estat els motius que us han animat a anar a la llista de Més per Capdepera, i ara entrar com a regidores de l’Ajuntament?

- Margalida. Jo vaig començar amb el PSM fa molts d’anys, de ben jove. Crec que tenia divuit o dinou anys, i vaig xerrar amb en Pere Fuster i Felip Esteva (que anava de cap de llista). A la primera llista que vaig ser anava al darrere, però a la següent legislatura ja vaig anar bastant endavant. A els darreres eleccions no anava molt endavant, però tampoc esperava que traurien quatre regidors. A principi de legislatura vam parlar amb els regidors electes que Paco i Pere estarien fins la meitat de legislatura per donar-nos pas i ara som aquí amb molta il·lusió, és una nova experiència. He parlat amb molta gent que m’ha animat i me diuen que de tot s’aprèn.

El que passa és que jo som una persona molt exigent amb jo mateixa i pas un poc de pena de no estar a l’alçada del qui substitueix, no m’agradaria prendre decisions errònies... Espero encertar, ho faré el millor que pugui i tinc clar que venc a aprendre moltes coses que no he tocat fins ara

- Mireia: Jo no he estat mai en cap partit. Fa temps que he manifestat la meva ideologia per xarxes socials i un dia vaig xerrar amb na Núria García i me vaig animar a entrar a la llista. També me va sorprendre quan tragueren els quatre regidors i vaig pensar  “Ui, per poc entro” (Ojalà hagués estat així!), i també sabia que a la meitat de legislatura entraria. Així  que tot a una i cap endavant. Tinc ganes i com diu na Marga serà una gran experiència en la que aprendré molt i començ a ser conscient que tot el que vull fer no ho podré fer, però això si no  ets dedins no ho veus tan clar. Tenim clar que farem el màxim que poguem, i si podem afegir algunes coses positives pel poble crec que ja podrem estar satisfetes. Estic molt contenta i espero que vagi a millor en un futur, tant pel poble com per la consolidació de l’agrupació

- Marga: Tenim clar que som a l’oposició d’un govern municipal que té majoria, i no podem fer segons que i no podem prendre segons quines decisions davant la majoria absoluta del PSOE i el Pi. El que podem fer: crítiques constructives, fer propostes i fiscalitzar la tasca de govern

- Amb la vostra entrada el ple de l’Ajuntament de Capdepera esta format majoritàriament per dones. D’entrada és positiu pel fet de superar una tendència oposada, però penseu que se notarà en la gestió?

- Marga: Jo crec que si. Crec que les dones veiem les coses d’una forma diferent. Pot ser cert que els homes (parlo en general) poden ser més pràctics en algunes situacions, però les dones li donem dues voltes a les coses, o tres, tens altres punts de vista... Vaig escoltar una dona que deia “Fins que les dones no estiguem en el poder tot seguirà igual”, les dones serem el motor dels canvis. Crec que se pot fer bona feina.

- Mireia: Estic d’acord. Jo venc d’una família on les dones, per circumstàncies de la vida, han hagut de dur endavant la seva feina sense l’ajuda dels seus homes i són grans gestores. Crec que pot ser positiu.

-  Com valoreu l’actual Ajuntament, quin impressió general us dona?

- Margalida: Vist des d’enfora crec que es podrien fer més coses. A  veure sé que hi ha coses que són mal de dur a terme. Per exemple es pren una decisió per fer una cosa d’una determinada manera i després te trobes moltes normes, lleis i decrets que et poden frenar. I la burocràcia té els seus ritmes, et penses que un projecte sortirà en un termini determinat i no és així, perquè hi ha molta paperassa, moltes vegades depens de signatures d’altres... Dit això crec que posant il·lusió i planificant pot anar millor. Crec que falta ganes de canviar coses, de no seguir amb el mateix de sempre... de creure en el que es vol fer i posar-s'hi.
 

- Mireia: Jo com a ciutadana, vist des d’enfora, moltes vegades t’adones del que fan quan ja està fet, amb el “bombo i platillo” que donen a posteriori. Tinc la sensació personal que manca més transparència i informació del que es vol fer, que hi hagi més participació i debat previ. I a l’inrevés si no es fa una cosa que s’expliqui perquè no s’ha dut a terme clarament, no amb excuses. Pens que així la població estaria més implicada i interessada en la política i com va el poble

- Margalida: En general el municipi també dona un aspecte de molt deixat, inclús comparat amb pobles del voltant que han adreçat els seus cascs antics i donen una impressió millor que Capdepera.

- Mireia: L’altre dia me demanaven que trobava a faltar de Capdepera i jo vaig contestat que ens falta un pla, decidir com volem que sigui Capdepera d’aquí cinc o deu anys. Tenc la sensació, com a ciutadana, que se van abordant els problemes així com surten, “tapant forats” com se diu vulgarment.



- Penseu que Més pot arribar a governar? Per què penseu que no es dona un pacte d’esquerres?

- Mireia: Jo crec que a les esquerres ens costa molt anar plegades. Teòricament el partit socialista és d’esquerres ( malgrat alguns ho qüestionem en aquest municipi, si més no ho veuen decantat cap el centre), d’altra banda hi ha altres partits nous que fragmenten el vot, i ens falta mirar cap a l’horitzó i tenir en compte les coses comuns. Potser en el dia s’accentuïn les diferències, però al llarg termini hem d’arribar a un punt de connexió.

Margalida: Crec que en la política municipal tampoc ha de ser un enfrontament radical entre forces polítiques. Tots hem de mirar pel be del teu poble, pot ser a nivell nacional o autonòmic pot haver opinions més enfrontades però a nivell municipal tots som veïnats i tots ens coneixem. Consider que est bé fer feina tots junts. unir forces per millorar el poble.

Per què no s’aconsegueix? És mal de dir, però jo crec que, en general, a l’hora de negociar tots pretenen aconseguir el màxim, i això hauria d’ésser un estira i arronsa, si tu no  dones l’altre tampoc ho fa. Jo no he participat en cap negociació, només tinc referència del que m’han contat però me sembla que incidim més en el que ens diferencia que en els punts comuns.
 

- Voleu afegir alguna cosa?

-Margalida: Tinc clar que som per treballar pels veïns i veïnes del pobles, això em suposat una responsabilitat. És important escoltar el que ens diguin els veïnats de Capdepera i intentar afrontar i solucionar els problemes que els afecta.

Mireia: Estant a l’oposició i tenim poc marge d’actuació, però hem de transmetre els problemes que tenen els ciutadans i intentar solucionar-los, al manco fer arribar la seva veu. Amb els altres regidors crec que hem d’intentar trobar sinèrgies per dur endavant projectes que beneficiïn els nostres veïns i millorin el poble.

Enhorabona i ànims per dur endavant la vostra tasca.