Acabà el Mercat Medieval 2022. Després de dos anys sense celebrar-se per prescripcions sanitàries per mor de la COVID, sembla que les expectatives de la tornada a la normalitat han estat complertes. En general els comerciants, firaires i visitants es troben prou satisfets de com ha anat. I els organitzadors també s'han manifestat positivament.

De gent n’hi ha haguda molta, però molta, molta. Hem sentit comentaris de queixa per aglomeracions, però el poble és el que és i els carrers també. Us imaginau els comentaris si les places i carrers no haguessin estat tan animats? Ja direu que "entre poc i massa la mesura en passa”, però en qüestió de fires i mercats els nombres canten! Hem llegit que al Mercat hi van venir més de 70.000 visitants en els tres dies i al Castell uns 30.000... Una gentada mai vista! A la nits de divendres i dissabte, les places estaven plenes de gom a gom.

Per aquest caire, el Mercat Medieval 2022 ha estat tot un èxit, ha tornat amb més força que mai.

Amb més de 150 paradetes, l'oferta també ha estat àmplia i variada. Com cada any, les relacionades amb el menjar són les més concorregudes, algunes amb coes de gent notables. Hem llegit que qualque paradeta de menjar va servir més de 1.100 litres de cervesa. Si és cert ha estat una quantitat considerable.

Pel que fa a l'animació, dansa, música i cercaviles s’ha continuat amb les mateixes propostes d’altres anys i com sempre unes han agradat més a uns i manco a d'altres, però han aconseguit crear prou ambient i els espectacles han estat molt concorreguts, tant a l’escenari des Sitjar com a la plaça de la Menjua. N’hi ha que pensen que les actuacions del vespre tenen el format de “verbena” i és una exageració que acabin tan tard, però el cert és que tenen molta acceptació i són molts els que gaudeixen fins al darrer moment. Una altra cosa són les conseqüències “col·laterals” pels carrers, quan la festa acaba i si qualque dia hi ha un denou i els plans de seguretat no ho tenen controlat.

Ara bé, ens han arribat una sèrie de comentaris tant de visitants locals com de fora poble que volen opinar, amb la intenció que es valori, sabent que tot pot millorar .

Alguns firaires i visitants ens comentaren que les papereres no donaven l'abast. Molta brutor no la vam veure, de fet sempre trobàrem qui llença en terra papers o tassons usats, però les papereres sí que es veien desbordades i no donaven bona imatge. Podria augmentar la freqüència de recollida en els punts més “calents” del Mercat i a les hores de màxima afluència de públic. I l'ús de tassons d'un sol ús augmenta notablement el volum de residus.

Un altre queixa que vam escoltar és la manca d’aparcaments al voltant de Capdepera. És cert que hi havia servei de trasllat amb el trenet i d’autobús des de Cala Rajada (nit) i de bus des de sa Font de sa Cala, Canyamel i sa Mesquida, però especialment els qui venen de fora poble intenten aparcar a prop. Un suggeriment, que vam sentir, és adequar alguns aparcaments en terrenys propers, com fan a altres pobles durant la fira. Per cert, alguns aprofitaren l’avinentessa per oferir pàrquings “privats”.

També hem llegit i sentit queixes pels preus de qualque paradeta de menjar. Pensam que cada un posa el preu que troba oportú, però caldria exigir un llistat de preus ben visible per a evitar sorpreses.

Una que vam escoltar el dia del pregó és que mancà una mica de presentació del pregoner. El canvi de protocol no semblà massa encertat. Per cert, allò que s’havia llevat el “paseillo” d’autoritats resultà una mica estrany. Els representants dels partits van ser convocats a la porta de la capella i les autoritats locals esperaven a l’entrada del Castell les autoritats visitants. Dins la capella sobraren llocs per seure i la gent seguí el pregó  des de l’exterior. Al final, el batle i la presidenta del Consell feren les visites a les paradetes pel seu compte.

Però tots els emperons que hem comentat són comentaris puntuals d’un o d'altre, així que els organitzadors poden tenir-los en compte o no. Segur que ja els hauran rebut per altres canals.

Deixar constància de les rareses de Can Patilla que no deixà anar al banyo als clients i que tancà a mitjan horabaixa del diumenge fermant taules i cadires. No és això companys, no és això!


Finalment ens han comentat que els vestits de les "dames de serveis socials" s'han fet fora poble, com si aquí no hi hagués modistes,.. a banda del que haguin pogut costar.



El Mercat va anar molt bé i, llevat d’alguns incidents i algunes bretolades puntuals, tot fa pensar que el Mercat Medieval 2023 tornarà a ser un referent a Mallorca.