Andrés Benítez oferí una vertadera demostració de cuina creativa



Si l'any passat havia estat n'Andreu Genestra, enguany ha estat el torn de n'Andrés Benítez, de manera que el show cooking de les Festes del Carme ha continuat pel camí de l'excel·lència gastronòmica i per l'aposta de dur fins al moll els secrets de la millor cuina que avui es fa a Mallorca. I és que com ens comentava un assistent a l'acte que va tenir lloc el dilluns dia 11, a casa cuinam, però el que fa gent com n'Andreu Benítez són obres d'art.



N'Andrés Benítez, aquest cuiner que viu a Cala Rajada, es va formar a l'Institut Juníper Serra i va completar el seu aprenentatge en restaurants tan reconeguts i prestigiosos com el Celler de Can Roca, el Sergi Arola-Gastro o el Nerua de Bilbao. Actualment, és el director de cuines del Grup Tomeu Caldentey (restaurants Bou i Taronja Negre Mar). D'altra banda, cal dir que, a més de bon cuiner,  es va mostrar com un excel·lent comunicador, capaç d'arribar molt directament al públic - al nombrós públic que assistí a la vetlada -, amb unes explicacions sempre senzilles i entenedores.



Acompanyats per tres membres del seu equip, Andrés Benítez va centrar la seva demostració en dos plats: rajada escabetxada i gofra salada de brandada de morena, és a dir, dues receptes d'un sabor molt mariner. Però, com molt bé va dir ell mateix, no es tractava d'oferir el desenvolupament d'aquestes dues propostes per tal que hom les pugui fer a ca seva. Les elaboracions són molt complexes, tant per la quantitat d'ingredients com per les restriccions que normalment presenten les cuines "domèstiques". En canvi, Benítez ens va recomanar que ens fixàssim en alguns dels passos i dels ingredients de cada recepta, perquè en cada cas es tracta d'aspectes que, per separat, ens poden ser de gran utilitat en nombroses elaboracions.



Així, ens va parlar de com fer un xarop de tàpera, unes verdures adobades, un cremós de mostassa, una emulsió d'all negre, un allioli d'herbes fresques o un praliné d'ametles i algues.








Rajada excabetxada


Gofra salada de brandada de morena




I de propina, n'Andrés Benítez i el seu equip ens regalaren la manera de fer "pizzaïmada" (una manera de reconvertir un ensaïmada en la base d'una pizza) i el clàssic cebiche sudamericà, o de com coure peix amb el suc de la llima.









En definitiva, una magnífica vetlada que ens va permetre conèixer de ben a prop i al detall què s'hi cuina avui pels restaurants de moda de l'illa, cinclosos alguns dels deus secrets.