Diferents col·laboracions han parlat de l'"Alei, alei! a aquestes pàgines.
Són fragments d'articles de Llorenç Tous i Sebastià Nebot.



El padrí Tugores amb capell, a la dreta.

Passem al repadrí “Tugores”, pare de la seva padrina Matgina.

Provenía de Valldemossa, d’on se’n va haver d’anar perquè hi havía poc peix. Allà era el pescador de l’Arxiduc i també l’acompanyava en les seves excursions marítimes.

A Capdepera hi va conèixer la seva dona, la repadrina Elionor.

Era un home carregat d’anècdotes i en contarem unes quantes més:

Donya Elionor, dona de Joan March, el cridava perquè li contàs històries i li fés gloses; era molt xistós i la feia riure.

Durant una temporada, o més bé anys, anà embarcat en una barca de bou. Quan havien de berenar repartía l’oli i aquest anava molt escàs. Amb el cetrí i fent-li fer cercles, el repartia: un tirurí per cada pescador, i així: tirurí, tirurí, tirurí, i quan arribava a la seva llesca de pà: tiruuuuriiiiii.

El meu amic el recorda especialment pels Nadals, quan feiem l’Alei, alei!. Se n’anava per la carretera que du al Far amb un carretó i tornava carregat de faies (i per les matances, de gatoves) i les fermava formant feixos. N’encenien un cap i corrien cantant la inoblidable cançó:

Alei, alei!
penjat amb un cabell,
anit anit
un gall farcit,
demà demà
el mos hem de menjar.

Inoblidable!!!!

Sebastià Nebot “Xerafí”

Cap Vermel, abril 201

http://capvermell.org/index.php/collaboracions/12105-lamic-en-dos-pams-i-mig



...................................

ES CARRER DE LA MAR

Davant sa cotxeria de can Dama es dissabte de Nadal feien un fogueró, com a moltes altres bandes des poble. “Fèiem Alei Alei!” Una vella cançó que cantàvem i que deia així:

¡Alei, Alei! Penjat amb un cabei!
Anit, anit, un gall farcit...
Demà, demà,
els mos hem de menjar!

Ho cantàvem correguent per tot es poble, fins a Vila Roja amb un manat de falles encès. Abans havíem anat a sa muntanya a tallar-les i per tal que cremessin bé, les havíem duites al forn per torrar-les un poc. Deien si era un costum de quan la nit de Nadal pujaven a Matines al Castell amb un manat de falles enceses per fer llum. Devora el fogueró estaven les mares que tenien nins petits en braços perquè no podien córrer.

Llorenç Tous "Col·lecta"
Ceinos de Campos 12 de maig 2014


http://www.capvermell.org/index.php/collaboracions/14452-es-carrer-de-la-mar