03/07/04 — Cap a Viana: jornada de sorpresesA les 6'30, els més matiners ens posam en marxa. En Paco i jo anam a fer un tomb per Puente la Reina. Hem vist sortir el sol des de la famosa construcció. De tornada a l'alberg  recollim la roba que vàrem estendre la nit passada i berenam (magret, tot sigui dit).  A les 9'10 feim avant. Les sorpreses ens esperem ben aviat: després d'un quilòmetre per un  camí en bon estat, ens trobam amb un pas provisional, a causa de les obres de la nova  carretera que s'està construint, que constitueix una vertadera trampa. Dels 348 m de Puete  la Reina passam als 501 de Cirauqui, i els 7 km es fan llarguíssims, especialment dos d'ells,  on ens veim amb feines per pujar les bicis, empenyent; per moments, més que un camí sembla una escalonada.


Cap a les II'30 aconseguim arribar a Villatuerta. Reposam forces a base d'entrepans,  aquarius, cocacoles i coses per l'estil. Gràcies, Déu meu! Un cop refets, alternant camí i  carretera prosseguim la marxa. 


Passam pel famós poble de Lizarra (Estella), bellíssim, i feim  una returada a la famosa font del vi d'Iratxe (en podeu beure tant com vulgueu, però no podeu dur-vos-en) i al monestir d'Iratxe. No ens hi aturam massa temps: hem decidit anar a dinar a Los Arcos i ens queden gairebé 20 km per fer.

Els darrers 15 els feim a tot tren, per carretera. Ni el sol ni la calor, avui sí que en fa, ens han frenat. A les I4'40 arribam a aquesta  localitat navarresa, famosa pels seus vins. Miram per dinar a un restaurant que n'Ani i en Paco coneixien, però s'ha d'esperar i tenim massa gana. Unes senyores ens recomanen el restaurant "Los Jubilados", que és a dues passes, i no ho dubtam. Menú a 6 eur. que inclou  amanida abundant per a tothom i després un plat combinat que duu patates i ous fregits,  amanida d'arròs, quatre bistecs de llom, peix arrebossat... Quedam ben satisfets. Devora la Casa del Cultura hi ha un redol de gespa amb arbres que ens proporcionen l'ombra justa, i  això ens ve com anell al dit per fer una bona becada, i ho aprofitam.


 A les 17'50, després de prendre cafè, reprenem la marxa, per carretera, que ja no deixarem fins a Viana. A les I9'50 arribam a la població famosa, en aquest cas, per les seves galetes (Príncipe de Viana). A l'alberg A. Muñoz (quin nom, eh?) ens acullen sense problemes. Està molt bé i, especialment a la part posterior, té una vista magnífica damunt bona part de la població. El primer, com sempre, és la dutxa reparadora, i després bugada a mà (no hi ha rentadora): en Galian i en Cortada s'ofereixen "voluntaris" per dur-la a terme. Després d'estendre la roba anam a sopar, i aquí, potser per única vegada en tot el viatge, l'erram de cap a peus. Si anau a Viana, estalviau-vos de provar els entrepans del Bar García, són de goma. Un petit desastre. 
De tornada a l'alberg, hi ha sessió de massatges. N'Olga i n'Ani donen una repassada a en Joan i en Pere. En Paco i jo ens n'afluixam, entre d'altres coses perquè les al·lotes estan prou cansades i ho deixam per un altre dia que, finalment, no arribarà. Són poc més de les 22'00 h quan ens ficam al llit. La jornada, especialment el matí, ha estat dura.Dades estadístiques:
Km recorreguts: 60'990
Promig: 13'8
Velocitat màxima: 53
Temps invertit: 4 h. 25' 48
Kms. Totals: 130'670