Divendres, 8
A les 21h al Teatre de Capdepera La fornal presenta La història robada. Direcció i dramatúrgia: Joan Gomila.

(quan farà 80 anys de la II República)

Entrada: 8€

PREMI PROJECTES ESCÈNICS AJUNTAMENT DE PALMA 2010
PREMI DEL PÚBLIC A MILLOR ESPECTACLE BALEAR XV FIRA DEL TEATRE DE MANACOR
PROJECTE ALCOVER 2010

 

 QUÈ ÉS “LA HISTÒRIA ROBADA”

La Història Robada és també el títol de l’assaig i recull històric, a que ens ha volgut aproximar l’investigador i periodista Antoni Tugores, a la figura d’Antoni Amer “Garanya”, batlle de la ciutat de Manacor durant la Segona República; home adscrit al republicanisme federal, creador de nombrosos negocis particulars i impulsor d’avançades iniciatives públiques de caire educatiu, social i sanitari. Tanmateix, en Garanya, fou vilment assassinat al final de l’any 1936 al cementeri de Son Coletes de Manacor.

Tugores recull la seva obra sota el títol “El batle Antoni Amer “Garanya”: La història robada” Volem però en aquest espectacle treure fil als precedents del món republicà a Mallorca. D’on sorgia? Qui eren els precedents d’aquestes persones? Quina la seva finalitat i per què s’abraçaven del republicanisme?

LA UNIVERSALITAT DE LA HISTÒRIA ROBADA

La primera pregunta que ens ve al cap, en el moment d’envestir aquest projecte, és si té prou capacitat de traspassar la frontera del que podríem qualificar purament local i endinsar-se, com és el nostre desig, pels camins de la universalitat.

La resposta és clara: sí. Fonamentam aquesta resposta en els fets ocorreguts el 1936 que podem qualificar-los d’un desastre humà de magnitud importantíssima: un cop d’estat militar que té el suport d’un elenc minoritari, però armat, amb el suport incondicional de persones amb possibilitats financeres a més del suport moral de l’església catòlica. El resultats són prou coneguts: s’acabarà amb el govern legítim d’un règim constitucional, i al voltant vuit-centes persones assassinades a Manacor.

Per altra banda, i aprofundint en el debat sobre la universalitat, el fet de esdevenir víctimes de la globalització ens fa patir aquesta com una colonització cultural. Podem assegurar no tenir les mateixes oportunitats des de la nostra perifèria, econòmica i cultural, d’incidir en els centres de decisió mundial, i per aquest motiu ens cal defensar la universalitat des del marc local. La nostra història té prou força per mostrar la natura humana. Sens dubte “La història robada” parla de l’home, dels qui se situen ens els àmbits de la justícia i dels qui actuen en la més alta traïció.





 A continuació de l'obra tendrà lloc una xerrada amb el director, Joan Gomila, escriptor, Antoni Tugores. També hi  participaran els actors i actrius.












Antoni Tugores, escriptor de l'obra