Avelino Pi. Fotografia de l’esport és la nova exposició que acull el centre Cap Vermell a Cala Rajada, fins l’11 de febrer











   Patrocinada per l’Obra Social “La Caixa” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capdepera, el dimecres dia 12 va tenir lloc la presentació d'aquesta mostra fotogràfica, amb la presència de la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Capdepera, Pilar Gasull; el director d’àrea de La Caixa, Diego Miguel Riera; i el comissari de l’exposició, Sergi Martín.

  Després de la presentació, el comissari Sergi Martín va dirigir un breu recorregut per la mostra, en què comentà el seu contingut,  però també anècdotes de les fotografies que s'hi poden veure i del seu autor, així com l'esperit que impregna l'obra d'Avelino Pi.



    Avelino Pi. Fotografia de l’esport presenta una àmplia selecció del treball d’aquest fotògraf a partir de cinc grans apartats: l’esport olímpic, el tennis, el futbol, una miscel•lània esportiva (del golf a la boxa i de la vela a la Fórmula 1) i la gent que envolta l’esport.
   Avelino Pi (Barcelona, 1933) és fotògraf freelance des del final de la dècada del 1960. Ha treballat per a mitjans de comunicació, marques esportives i federacions i ha estat fotògraf del Comitè Olímpic Internacional. És un dels pioners de la fotografia esportiva a l’Estat espanyol. La seva carrera va començar pròpiament als Jocs Olímpics de Munic, de l’any 1972. Des d’aleshores, Avelino Pi ha estat testimoni d’unes altres cinc trobades olímpiques, d’estiu i d’hivern: Sarajevo, Los Ángeles, Barcelona, Sydney i Atenes. Aquesta trajectòria li ha permès plasmar els canvis en el món de l’esport i també els personatges principals que han donat entitat i continuïtat al moviment olímpic al llarg dels darrers trenta-cinc anys. Fins i tot va arribar a ser fotògraf oficial del Comitè Olímpic Internacional durant els anys vuitanta. Ara bé, la seva experiència no se circumscriu als Jocs Olímpics: de fet, hi ha pocs esports que hagin quedat fora de la mirada d’Avelino Pi. La seva obra és extensa i variada, i comprèn des del tennis, la vela, el futbol i el golf fins al motociclisme i l’automobilisme.



   L’exposició retrospectiva Avelino Pi. Fotografia de l’esport és també un recorregut enèrgic pels grans moments de l’esport de les quatre últimes dècades. S’hi poden resseguir les grans figures internacionals que han marcat època, com si es tractés d’un saló de la fama d’instants decisius. Igualment, és una ocasió immillorable per fer repàs dels esportistes espanyols que han fet créixer l’esport estatal i l’han situat al món. Durant aquests anys la competició ha canviat, i també la relació dels esportistes amb el públic i els aficionats. L’esport ha esdevingut un fenomen de masses i, en aquest període de modernització, l’objectiu d’Avelino Pi ha estat atent per deixar constància de les transformacions. D’altra banda, mai no ha descuidat les emocions, la naturalesa íntima de l’esport, les espurnes d’èxit i la reacció de la derrota, més enllà de les cares conegudes i l’evolució de les estètiques. Precisament per això, les imatges d’Avelino Pi aconsegueixen superar totes les fronteres d’espai i de temps per convertir-se en un reflex de la condició humana. La nitidesa de la seva mirada transcendeix la importància d’una final olímpica, del partit clau o d’aquell punt de partida inoblidable i esdevé una autèntica celebració de l’esport.


Departament de premsa.
Ajuntament de  Capdepera


Algunes fotografies de Avelino Pi