"Como explica el investigador mallorquín Josep Terrassa, el espiritismo 'gabellí' –gentilicio de Capdepera– fue un movimiento social “sorprendente en Balears y único en la 'part forana' de Mallorca” que, junto al metodismo cristiano, introdujo en el municipio las tendencias culturales europeas del momento y lo modernizaron. En su libro 'L'espiritisme a Capdepera (1868-1936)', editado por Documenta Balear y Cap Vermell, el historiador enmarca este fenómeno..."

Integrantes de la Agrupación Socialista Femenina de Capdepera, entre ellas la espiritista y feminista Maria Vaquer (de pie, tercera por la derecha) Fotografía extraída del libro 'L'espiritisme a Capdepera (1868-1936)', de Josep Terrassa



Segon article signat per Esther Ballesteros (el primer fou dona i llata) i publicat dia 3 de septiembre de 2022, sobre Capdepera que recull les aportacions dels treballs d’Isabel Peñarrubia al voltant de la situació de la dona a les Illes Balears. També menciona i es basa en el llibre “L’espiritisme a Capdepera” de Josep Terrassa, publicat per Documenta Balear i Cap Vermell, i l’aportació d'Amelina Correa Ramón, catedrática de literatura. Tot plegat una amplia visió de la “revolució” social que va suposar aquesta "pseudociència" que va estar associada a la lluita contra el dogmatisme de l'Església Catòlica i que va ser un corrent internacional compartit per defensors dels drets civils. “Va proporcionar a les dones un fòrum segur”.


Des de Cap Vermell ens alegram de que les nostres publicacions sien referència d'articles a nivell estatal i que gràcies a ells i sobretot a Josep Terrassa i Miquel Llull es donin a conèixer les particularitats del nostre municipi.




Aina Maria Sastre (1859-1951), una de les nombroses dones que es va dedicar a l'obra de la palma a Capdepera. El seu marit, Gori Jaume, va ser un dels principals divulgadors de l'espiritisme a Mallorca Imatge extreta del llibre 'L'espiritisme a Capdepera (1868-1936)


Si voleu llegir l’article complet podeu clicar damunt el logo de Diario.es
 

Aprofitem per felicitar a Diario.es en el seu 10è aniversari i la creació de la delegació de les Illes Balears que entre els primers articles editats, s’hi troba aquest dedicat a Capdepera. Al cap de la delegació de Balears hi ha lareconeguda periodista Esther Ballesteros.