L’Arxiu Municipal presenta la versió en anglès i en alemany del llibre ‘El temps s’esmicola’


 

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Capdepera va presentar dissabte 23 de juliol, la versió en anglès i en alemany del llibre El temps s’esmicola, un estudi sobre la colònia d’estrangers centreeuropeus que residiren a Cala Rajada entre els anys 30-36.

 La presentació començà amb una breu salutació de la regidora  Lorena Molinillo, i les intervencions de na Maria Masssanet, arxivera de Capdepera i coautora del llibre, i del batle de Capdepera. Maria Massanet va comentar l'importància de la colònia d'estrangers que s'establí  a Capdepera i els motius de l'aribada a Cala Rajada. Per la seva banda el batle, Rafael Fernández, valorà el treball dut aterme i agraí la col·laboració dels descendents que han col·laborat amb el llibre i participat en del documental. Tambè avançà la propera traducció al francès i la possibilitat de projectar el documental a la seu de Ginebra de l'ONU, per la qual cosa se farà una versió en altres idiomes del documental. 

Cal recordar que el llibre es va presentar l’any passat, juntament amb el documental que porta el mateix títol i dirigit per Antoni Capellà. Enguany s’ha decidit fer la traducció i se n’ha editat la versió en anglès i en alemany, donat l’interès que el projecte ha despertat entre el públic d’aquestes nacionalitats. La traducció d'aquests textos ha estat a càrrec de Sally von StünznerEl temps s’esmicola és un treball de recerca realitzat pels dos arxivers municipals, Maria Massanet i Gori Rexach, juntament amb la investigadora suïssa Gabi Einsele, sobre la colònia d’estrangers (majoritàriament intel·lectuals, pintors, escriptors...) que visqueren a Cala Rajada entre 1930 i 1936 fugint de les circumstàncies adverses als seus països. L’ascensió del nazisme a Alemanya, sobretot, però també per la terrible situació econòmica creada després de la signatura del tractat de Versalles. De la nit al dia, el petit nucli de pescadors duplica la seva població i s’omple de turistes “especials” que en modifiquen el ritme de la vida quotidiana. Una investigació feta des de l’òptica local i internacional.
S’ha aprofitat aquest acte per realitzar una jornada de portes obertes al Centre Melis Cursach dedicada especialment al sector turístic local, per donar a conèixer el Casal i així el puguin recomanar entre els clients del seus establiments.