Els gabellins GreSka i Cris Juanico ompliren el Castell de Sant Salvador, amb motiu del concert organitzat per l'OCB d'Artà.



Cris Juanico va presentar el seu darrer treball Fa(u)sta

 
Centenars de persones es reuniren  diumenge, dia 2 d'agost, per escoltar els concerts del grup gabellí Greska i de la formació musical que lidera el cantautor Cris Juanico, dins del Castell de Sant Salvador, d'Artà, com una activitat enmarcada dins les festes d'estiu del municipi.


El nombrós públic assegut entre la part posterior del restaurant i la murada, va escoltar amb gran animació i participació la més de mitja dotzena de cançons que el grup gabellí GreSka els hi va oferir. Entre elles, Europa dels pobres, Dóna sentit a la vida, L'últim segon, Freeman, entre d'altres. La novel formació musical alterna temes propis amb conegudes versions de diversos autors. Així quan varen interpretar L'Estaca (original de l'ampordanès Lluís Llach), el públic en general es va emocionar. Aquesta cançó la varen dedicar a l'Obra Cultural Balear, entitat defensora de la llengua catalana, que ja fa set anys que organitza aquests concerts al Santuari de Sant Salvador.


Actualment els integrants de GreSka són: Xavier Forteza (Cantant), Xavi Galmés (Guitarra i veus), Victor Zapa (Guitarra i veus) Olivier Auclair (Baix), Marc Forteza (Saxo alt i teclat), Joan Antoni Crespo (Saxo baríton i tenor) Sergi Liesegang (Trompeta), Christian Sancho (Bateria), Martí Sancho (Percussió). En aquesta ocasió i com a novetat el cantant Xavier Forteza va interpretar acompanyat a dúo amb la veu de Paula Liesegang Maria.


En general l'actuació va transcórrer fluida, molt ben acompanyada pels nombrosos instruments i músics, sense deixar mai que l'acústica soterràs la veu dels intèrprets. Ritme, harmonia i reivindicació podrien definir una mica aquesta actuació.


GreSka, que es considera, actualment, un grup de ska punk rock, es va presentar el 14 de febrer d'enguany al bar Bora Bora de Cala Rajada. De llavors ençà no han aturat de fer actuacions tals com la nit Solidària o las més recents al Rock y Tapas Festival o al Morralla Xop Festival, aquesta darrera amb motiu de les Festes del Carme a Cala Rajada. Aquest concert mostrà una versió més acústica del seu estil.

 

Acompanyat de dos violins, un violoncel, un contrabaix i una viola, el ciutadallenc Cris Juanico va fer gaudir a un públic fidel però també a gent que l'escoltava per primera vegada. Majoritàriament va interpretar les melodies del seu darrer treball -Fa (u)sta, com ara Com un infant, No em facis ontes, Es quan et sent a prop, Crec mirar, Ei que fràgils som, Al final del temps, Amb un dit es vidres escric, L'olor de les cendres, Com dos proscrits, tot esperant Ulisses (versió d'Ovidi Moltllor), Viatge a ïtaca (versió de Lluís Llach)... entre d'altres però també hi va haver un espai pel seu treball anterior: Dues pedres. Quan va cantar Pedres que rallen, cançó dedicada a la seva estimada ciutat natal, Ciutadella, va esser acompanyat per part del públic que ja coneixia la melodia. El trist Romanç de na Cecília també va tenir cabuda en aquesta memorable vetllada a la llum dels estels.

L'artista es va despedir interpretant novament Com un infant i amb un "Sommiau!, bona nit"