L’Arxiu presenta la investigació feta sobre la colònia d’immigrants centreeuropeus a Cala Rajada durant els anys 30



Els arxivers municipals, Maria Massanet i Gori Rexach, juntament amb l’especialista suïssa Gabi Einsele, han presentat la investigació que han dut a terme durant els darrers anys sobre la colònia d’estrangers que visqueren a Cala Rajada entre 1930 i 1936.

 
Cala Rajada es va convertir durant la Segona República en la destinació elegida per a tota una sèrie de personatges centreeuropeus: intel·lectuals, artistes, pintors, escriptors... que arribaren a Mallorca fugint de les circumstàncies adverses que hi havia als seus països. De la nit al dia, el petit nucli de pescadors va duplicar la seva població i s’omplí de turistes “especials” que modificaren el ritme de la vida quotidiana. Mirant el padró d’aquells anys, s’ha comprovat que la colònia d’estrangers empadronats a Cala Rajada durant els anys 30 era de més de 200 persones, en una població de poc més de 400. Aquests nouvinguts obriren perfumeries, perruqueries, salons de te i d’altres comerços inimaginables per als mallorquins de l’època. També cal dir que alguns d’aquests estrangers sobrevisqueren com varen poder durant la seva estada a Cala Rajada. 

 
El fruit de la investigació és un llibre i un documental sota el títol El temps s’esmicola. El llibre està escrit des d’una doble òptica, la local com a lloc d’atracció (Cala Rajada), i la internacional (els països d’origen dels estrangers), per tal d’esbrinar el procés amb tota la seva complexitat. El documental l’ha dirigit el cineasta Antoni Capellà al capdavant d’un equip format pel realitzador i fotògraf Agustí Torres, Margalida Melià i Xisco Martorell. Han entrevistat tant diverses persones del municipi que visqueren l’època així com els descendents de les famílies immigrants que s’afincaren a Capdepera: Liesegang, Villiger, Thümmler... Les fotografies del llibre són de l’arxiu de la família Thümmler.

 

Algunes de les persones més destacades de l’estudi són el novel·lista Franz Blei i la seva filla, l’actriu Sibylle Blei; els pintors Henry Davringhausen i Rudolf Levy;  empresaris com Henry Kraschutski o Conrad Liesegang.

A l’acte s’ha informat que la presentació del llibre i el documental se tornarà a presentar durant les festes populars, i que amb tota la documentació que s’ha localitzat entre els dos equips, es vol constituir a Capdepera un centre d’estudi d’aquest fenomen.

 L'acte de presentació, dia 29 d'abril, omplí el teatre de gom a gom  i tothom comentava les excel·lències del llibre i del documental que, a més d'oferir unes precioses imatges, resultà molt entretingut i emotiu.
 

Des de Cap Vermell felicitam a tots els quin han dut endavant un projecte tan important i engrescador.