Inaugurada l'exposició i presentat el llibre “Fotografies dels Senyors d'Ahir” 

Aquest dijous, amb gran presència d'amics, o de persones simplement interessades pel tema, els de l'Associació Cultural Cap Vermell vam presentar la darrera – per ara – aventura editorial. El llibre “Fotografies dels Senyors d'Ahir” ve a completar, i sobre tot  il·lustrar, aquell “Senyor Ahir” que publicàrem el 2010 – com passa el temps! -, sempre a partir de les memòries d'Aurelia Canaan i del seu llegat fotogràfic. I per si algú no està al cas, recordem que Carl i Aurelia Canaan fou un matrimoni americà que va recalar a Cala Rajada i a mitjan dels anys 50 inicià la construcció de l'hotel “El Castillo”, un establiment precursor de la moderna indústria turística.

Arran de la publicació d'aquell llibre i gràcies a aquest misteri que és Internet, vam entrar en contacte amb els germans Sergio i Daniel Vega Borrego, de Madrid, el pare dels quals fou advocat dels Canaan  després de la seva aventura mallorquina. Els dos germans tenen cura de l'arxiu fotogràfic del matrimoni, que abasta viatges per mig món. Amb Sergio i Daniel ens plantejàrem la possibilitat d'editar un llibre que inclogués les millors imatges de Cala Rajada i Capdepera d'aquella època, cosa que suposava una tasca prèvia de restauració, la qual, com diu Daniel Vega, ha resultat força laboriosa.

Bé, després de mesos de treball, el llibre ja és una realitat que trobareu a la venda en els llocs de venda habitual. Sergio i Daniel Vega van assistir a l'acte i ens explicaren les seves vivències, relacionades amb el matrimoni Canaan i amb la recuperació de les fotografies ara publicades. Els dos germans, a més, hi han contribuït amb sengles col·laboracions (Arxiu Canaan. Període mallorquí i Els Canaan, una vida en imatges). També hi han deixat la seva petjada literària una llarga nòmina d'amics de Cap Vermell, amb pinzellades que contribueixen a apropar-nos a l'hotel “El Castillo” i als que foren els seus propietaris.

La presentació va anar a càrrec de Llucià Rinyon i també va prendre la paraula el president de l'Associació Hotelera, Joan Ferrer. Aquesta associació i l'Ajuntament han contribuït a una edició que Cap Vermell no s'hauria pogut plantejar en solitari, i que arriba en quatre idiomes (català, castellà, anglès i alemany). Per a la tasca de traducció hem comptat amb la col·laboració de Heike Nottebaum, Sally von Stünzner i el mateix Sergio Vega, a banda del personal de la casa.

A banda del llibre, les fotografies que l'integren, degudament ampliades i emmarcades ara es poden veure (i es poden comprar) a la sala d'exposicions del Centre Cap Vermell. Un extraordinari recorregut per la Cala Rajada i la Capdepera que començaven a obrir els ulls a un turisme que ens va engrescar. Era un temps en què tots nosaltres, el poble tot, romaníem encara en un estadi de primitivisme paisatgístic i humà que, amb tota seguretat, foren els que també engrescaren els Canaan.

 
Fins dia 24 de maig podeu visitar l'exposició, i comprar una fotografia, si us ve de gust. Del llibre, vos  recomanam que el compreu, segurs com estam que ens agraireu el consell.