El mural més gran de les Illes (64m2) serà realitat abans de l'estiu


El passat mes de juliol ja informàvem que Un mural de ceràmica al moll, el nou projecte de Gustavo. Idò, mig any després, les primeres rajoles comencen a sortir de forn i formar els personatges que donaran vida al moll de Cala Rajada.
El taller de Can Benito, de Campos, comença a fer lloc per ubicar les 1.700 rajoles d'aquest mural de 4 metres d'alçada per 16 de llarg i que es podrà veure des de tot el Passeig Marítim.



Tots just acabar l'expposició Can Patilla booguie-wooguie, al Centre Cap Vermell, Gustavo inicià el projecte amb molta cura i seguiment, pas a pas, del projecte.



A la fotografia, Gustavo amb Miquel Torres, mestre artesà i director de Can Benito, i una operarària del taller examinant una a una les rajoles.



El més difícil del projecte era aconseguir els colors de Gustavo. Es vàren fer diferents proves fins aconseguir-ho. A continuació teniu un detallat reportatge de tot el procés:



La selecció dels colors fou molt laboriosa. El resultat de cada pigment no es veu fins que surt del forn i, per tant, s'haguéren de fer moltes proves per aconseguir els colors i tonalitats dessitjades.



Una vegada aconseguides les mostres correctes, assignar el color de cada zona en un mural a escala.



Quan tot és a punt, comença la part material: les rajoles de 20x20cm es couen dues vegades a una temperatura de 1.000oC.
La primera cuita és la rajola simple de fang. Una vegada cuita comença el procés ceràmic.



Les rajoles reben una primera capa d'imprimició blanca, que després d'assecar-se serà la base on aplicar el color.



Per secar-se les rajoles es posen dins d'aquesta mena d'estants. A partir d'aquest moment, la rajola és molt delicada; qualsevol cop, frec o ditada tendrà repercusions en el resultat final.



Les dimensions del mural, fa que el treball artístic també tengui un component molt gran d'ordre i organització. Per aquest motiu, Gustavo, va comanar a Levon el mural, a tamany real, imprés en 14 franges.



Es tracta de quadricular el paper a tamany de les rajoles (20x20cm)



Numerar cada rajola abans de tallar-la i comprovar que no hi ha cap errada.

.

Tallar i preparar cada bocí de paper per identificar-ho amb una rajola.



I finalment, quan es té tot a punt, començara a pintar.



Cada rajola necessita entre dues i tres passades de pigments.



Tot encaixa, ja es pot enfornar.





Tornar a posar cada rajola a l'estant. Enfornar i esperar el miracle del color:

.

Alguns retocs, una vegada sortides del forn.



Tot el procés sota l'atenta supervisió de Gustavo, que cada setmana segueix amb interès aquest procés artesanal que farà el moll de Cala Rajada un lloc de referència artísitica a les Illes.



Tot i que tendrem tens de parlar del mural. Hem de tornar a dir que les despeses d'aquesta magna obra seran finançades íntegrament per patrocinadors privats, de forma que cap entitat pública hagi de assumir-ne cap cost.



Possiblement, en menys d'un mes comenci a instal·lar.

De moment, tot rutlla i tant Gustavo com en Miquel Torres estan molt contents dels resultats. Val a dir que la Teulera Can Benito ja ha fet algunes feines molt importants com la comanda per la Sagrada Família de Barcelona.