Lluït acte literari en el Teatre




L’últim treball, per ara, del prevere i escriptor gabellí, Llorenç Tous, ja és a les llibreries. Les seves “memòries gabellines”, que deuen haver romàs en el rebost del seu arxiu, o del seu ordinador, o dels seus records, durant molst d’anys, han eclosionat ara en forma de recull de píndoles aparentment esparses, però que dins el flascó del llibre formen un conjunt ben harmoniós.
 
Llocs i persones conviuen en aquest calidoscopi gabellí, éssers humans i el seu entorn, i un temps de mancances i privacions, però també de capacitat de supervivència i de superació. Com bé va dir Lleonard Muntaner a la presentació que va tenir lloc a la sala polivalent del Teatre, les memòries sempre són subjectives però contenen la veritat indiscutible de qui les ha escrites. En el cas que ens ocupa, a més, tenen el valor de posar una pedra cantonera en aquesta paret mestra que és la memòria col·lectiva de Capdepera. I tot això des d’un llenguatge perfectament adequat a l’estructura narrativa – cosa d’agrair – que fa que cada una de les pàgines i cadascun dels capítols ens resultin propers, immediats, fàcils de reconèixer, absolutament “nostrus”. D’altra banda, Llorenç Tous, que n’ha vist de tot color i ha conviscut amb els segments més desfavorits de la societat, no ha pretès construir una auca agradosa i amable de la societat gabellina d’un temps determinat, sinó fer-hi un tomb molt honrat, sense afalacs innecessaris, i fins i tot amb alguna punyida ben vitenca. El resultat són un centenar de pàgines que, especialment als més joves, poden ajudar a entendre millor el passat immediat del nostre poble, és a dir, a entendre’ns una mica més a nosaltres mateixos.
 




L’acte, que va tenir lloc el dissabte dia 28, va comptar amb la participació de l’editor Lleonard Muntaner; del prevere cala-rajader, Nadal Bernat, i del cronista i col·laborador de “Cap Vermell”, Tomeu Melis “Meyme”. Tots tres i el mateix Llorenç Tous van prendre la paraula i cadascun d’ells féu una contribució de qualitat a un acte literari que, en el seu conjunt, va resultar molt lluït. I així ho va reconèixer i ho va agrair el nombrós públic que omplí la sala polivalent. Per cert que, entre aquest públic, no hi poguérem veure ningú de l’equip de govern municipal.
 






Al final, els assistents brindaren amb cava per l’èxit d’aquest nou llibre de Llorenç Tous, que ha comptat amb la col·laboració editorial de l'Associació Cap Vermell. L’autor va haver de signar exemplars fins gairebé les 10 de la nit. Enhorabona.