Dia 15 d'agost es celebra l'Assumpció de la Mare de Déu i aquest dia les esglésies de Mallorca exposen els llits de la Mare de Déu.
Enguany ho han fet a 81 esglésies, algunes instal·lacions fetes per artistes de renom.



Gràcies a la col·laboració del Consell de Mallorca, el Bisbat i a molts de voluntaris de les parròquies es difon aquesta tradició que posa en valor el patrimoni artístic i religiós de la nostra illa.

L'Assumpció de la Mare de Déu és la creença segons la qual la Verge Maria fou elevada en cos i ànima al cel en finalitzar la seva vida terrenal. Aquesta creença cristiana en l’Assumpció de Maria es celebra el 15 d’agost tant a Orient com a Occident des del segle VII.

A Mallorca, la tradició dels llits s’inicià en el segle XIV. Aquestes instal·lacions efímeres representen la vetla de la Mare de Déu morta abans de la seva pujada al cel per ser coronada com a Maria reina.


L'inventari de les Maresdedéu mortes de Mallorca descriu així la de Capdepera:



Descripció: Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. Vesteix una túnica llarga color crema, sense cap tipus de decoració. Duu el cap cobert amb un cobricap i un mantellet, també desornamentats i del mateix color que la túnica, tot i que el mantellet és d’un to lleugerament groguenc. Un mantell blau cel li cobreix l’espatlla esquerra, replegant-se cap a la dreta i cobrint-li des del ventre fins als peus. Calça sandàlies. La imatge es troba dintre d’una urna encastada a la zona corresponent a la predel·la del retaule de la Pietat. La Marededéu recolza el cap sobre un coixí de tela vermella rematat amb flocs daurats.

Matèries: TELES ENCOLADES; FUSTA
Tècniques: ESCULTURA POLICROMADA
Cronologia (classificació): s. XIX
Protecció específica: 05 • INVENTARI DE LES MAREDEDÉUS MORTES DE MALLORCA
Núm. Inventari: MDM 0074

Bibliografia:
MUNAR OLIVER, Gaspar. Devoción de Mallorca a la Asunción. Palma: Imprenta SS. Corazones, 1950, pàg. 126