“Los diarios del càncer”

 22 setembre 1978: Se sotmet a una mastectomia del pit dret.

 18 febrer 1980: “Avui compleixo 46 anys de vida i som molt feliç d’estar viva, molt contenta i molt feliç”.

 17 de noviembre1992: Mor a causa d’un doble càncer de mama hepàtic.

Audre Lorde conta, a “Los diarios del càncer” (octubre 1978 - juliol 1980), el trauma de patir i superar un càncer de mama, ja que estava convençuda que s’ha de verbalitzar allò què és important per a una i que és important compartir el que s’ha après de la experiència de conviure amb la consciència de la mort, fet que pot acabar sent una porta d’accés per a conèixer-se millor.

 “Com és fer l’amor amb una dona amb un sol pit que fregui contra ella?”

 “Com ho farem per a encaixar tan perfectament una altra vegada?”

 “Com serà ara fer-me l’amor? El meu cos li seguirà semblant deliciós?”

Dedica, Gamba Adisa, la part final del llibre a comentar les orientacions de l'establishment mèdic vers les pròtesis post-càncer que reflecteixen més els valors d’una societat masclista que cosifica les dones i els dificulta l’empoderament. Crítica el que, encara avui dia, repeteixen les dones quan expliquen i escriuen sobre l’experiència de patir un càncer.

 “Per a mi, és important a nivell físic, dedicar-me a estimar la vida, en lloc de dur dol pel meu pit”.

Quan Audre Lorde escriví els diaris just començava a obrir-se camí la visibilitat de la malaltia, fins aleshores patida en secret, i va ser aquest un dels motius que l'empengueren a fer-la pública.

Audre Lorde, negra, lesbiana, pobra, mare fadrina, guerrera, bibliotecària, assagista, novel·lista i, per acabar de fer el pa negre, poetessa.

 

Audre Lorde. Los diarios del càncer. Ginecosofia. 2019. Pp. 112.