Grup: Els Chuschus - Refrany: L'amor no té preu ni a plaça en venen

A través del concurs Rescatamots, emmarcat en els actes del Dia Francesc de Borja Moll. L’alumnat ha de produir vídeos curts amb dites recollides per Alcover i Moll

El concurs RescataMots, en la seva quarta edició, es tracta d’una activitat de promoció i difusió de la llengua catalana emmarcada en els actes del Dia Francesc de Borja Moll,  amb la previsió d’arribar a 351 escoles i a uns 77.700 alumnes.

La Institució Francesc de Borja Moll és l’organitzadora d’aquesta iniciativa amb el suport de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca. Sota el lema “Llums, càmera, acció!”, el concurs RescataMots s'ha desenvolupat als centres educatius de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Els seu principal destinatari és el públic escolar de primària (4t, 5è i 6è) i ESO (3er i 4t). Francesc de B. Moll és l’autor, juntament amb Antoni Maria Alcover, del Diccionari català-valencià-balear (DCVB).

Enguany, el Diccionari i els refranys esdevindran la base sobre la qual es desenvoluparà l’activitat, i les noves tecnologies, les eines dinamitzadores i facilitadores de l’aprenentatge de tots els alumnes. La proposta que es fa a l’alumnat és la de fer un vídeo de 2 minuts de durada on han d’aparèixer els refranys seleccionats de la llista proporcionada per part de la Institució.

L’objectiu de RescataMots és que l’alumnat pugui submergir-se en la història i l’ús actual de la llengua catalana a partir d’una proposta tant lúdica com enriquidora i combinar els continguts curriculars amb l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquesta activitat està pensada per dur-se a terme a partir de dia 10 i durant tot el mes d'octubre, mes en el qual se celebra el IV Dia Francesc de Borja Moll (10 d’octubre). Des de la Institució Francesc de B. Moll es compartiran els treballs a Youtube perquè puguin ser visualitzats i votats. També es crearà un jurat especialitzat en el camp audiovisual encarregat de valorar tots els vídeos dels grups participants.

Els docents són els prescriptors d’aquesta acció pedagògica i lingüística destinada a fomentar l’ús de la llengua catalana a partir de grans valors, la integració i la sensibilització, i l’ús de la llengua en situacions creatives vàlides per a qualsevol alumne al seu àmbit familiar.
El concurs RescataMots permet posar en valor tot un conjunt de paraules d’una gran riquesa recollides al Diccionari català-valencià-balear. Amb aquesta activitat es contribueix al coneixement del seu ús i significat i, de manera participativa, divertida i creativa, es fomenta l’ús de la llengua catalana a unes edats importantíssimes per crear i fomentar actituds favorables.

Aquest és el video guanyador: