Divendres 16 de juny es va presentar a Palma el llibre que recull vivències, opinions, anècdotes i d’altres informacions relacionades amb en Bartomeu Català en qualitat de President del Projecte Home, en un ambient que denotava clara devoció a la seva figura.

 

El Centre Cultural de Sa Nostra va ser el lloc adient per a la presentació d’aquesta biografia presentada en forma de conversa entre dos amics. Aquesta caixa d’estalvis va ser la primera entitat que va donar suport a la creació del Projecte Home ara fa uns 30 anys i l’agraïment es va repetir en diverses ocasions al llarg dels parlaments.

De fet, la vetllada en va presentar molts, d’agraïments, uns més encoberts que d’altres. Agraïments, a fi de comptes, a la manera de ser i de fer d’en Bartomeu Català, tant personalment com en la seva gestió del Projecte Home, un projecte seu que ha compartit no tant com a projecte estrictament sinó com una realitat, un esforç constant en favor d’unes persones que, per motius concrets, s’estaven perdent.

De Bartomeu Català es destacaren moltes coses, com la sinceritat a l’hora de parlar de sí mateix i la delicadesa quan havia de parlar dels altres; la seva feina en la creació i en la presidència del Projecte Home, la capacitat per estar al costat d’aquells als qui ajudava a tirar endavant, fet que es demostra pel record de la gent envers ell. En el llibre, els pòrtics introductoris del periodista Luís del Olmo, del magistrat i jutge Baltasar Garzón, i de Santiago de Torres, primer director general del Plan Nacional de Drogas, corroboren la dimensió del biografiat en la seva dedicació a tercers.

L’autor del llibre, Gabriel Pérez, va explicar com havia arribat a acceptar el repte, llençat per Lleonard Muntaner, l’editor. El text agafa forma no d’una biografia acadèmica, sinó que és com un quadre impressionista, emmarcat en la curolla de l’editor de crear una col·lecció d’històries de persones de les Illes que mereixin, pels seus fets, ser enregistrades i conservades per a la posteritat. Com autor i entrevistat es coneixen de fa anys, la proposta es convertí en múltiples entrevistes i converses que, al llarg de 4 o 5 mesos, els han permès rememorar tants i tants moments viscuts.

Antoni Parets, director de comunicació i de projectes de Projecte Home Balears, afegí tocs molt emotius explicant experiències i anècdotes com a col·laborador seu en la tasca de l’entitat, destacant la voluntat de Català d’estar amb la gent: un savi amb esperit rebel, que sap estar i sap escoltar..., sense deixar-se doblegar.



Lleonard Muntaner, conductor de l’acte, a continuació de les intervencions de Biel Pérez i d’Antoni Parets donà la paraula a Bartomeu Català qui, prou emocionat, expressà els seus agraïments, detallant com, en veure els problemes de la gent de Projecte Home, els problemes particulars d’un mateix es converteixen en problemets.

La cloenda va anar a càrrec del Bisbe Sebastià Taltavull, explicant molts moments de la convivència amb en Bartomeu Català, del Projecte Home i referències a situacions diverses viscudes al llarg de més de trenta anys de la història d’aquesta entitat.