19.  DE BANDES DE MÚSICA, DISTINCIONS  I  GENT DESTACADA DE 1922 


   Al capítol precedent,  ja avançàvem l’abundància de noticies esdevingudes al 1922. Foren dotze mesos molt prolífics per al municipi. Continuam, en aquest, relatant la barrejadissa d’altres petits  esdeveniments produïts.



Lladronies

  Durant les festes de Setmana Santa i Pasqua s’han pogut veure pel poble unes persones que llegeixen “la bonaventura” a tot aquell que se’ls acosta. Inclús, amb motiu de la representació teatral de “El Conde de Montecristo” a la Congregació Mariana, s’ha vist “gent vaga” d’aquesta. Això ha coincidit amb la desaparició d’aviram d’algunes cases. Les lladronies han posat tall a qualque redol de “faves tendres”, on han quedat, únicament, els troncs de les faveres.



Estampetes

  Amb motiu del mes de Maria, s’han repartit pel poble diferents sèries de preciosíssimes i elegants estampes destinades a les persones devotes de la Mare de Déu. Els títols son “Ebro”, “Maricel” i “Alfa”, impreses a dues tintes i amb paper “couché” i tricomies de pintors catalans, les qual han tingut gran acceptació entre el veïnatge, conscient que aquestes “sèries” provenen del Bisbat, “plenes d’especialíssima unció, indispensable per arribar a l’ànima i exercitar la devoció”. Les escoles han intensificat l’ensenyança de religió, ja que els “grans estadístics han comprovat – segons manifesten els mestres gabellins i les monges que fan escola – que, a més religió, més progrés, i, a manco religió disminució del progrés”. A l’oratori del Castell, el rector  GUILLEM FEMENIAS PASCUAL aprofita aquesta expressió i sol•licita dels fidels que, cada setmana, durant el mes de maig, elaborin un “senaietxo” d’obra de pauma, per vendre i recaptar fons per reformar la capella del Castell, o l’equivalent en metàlic. FRAN-CESC DE SALES GARAU , BARTOMEU ESTEVA, ANTONI FLAQUER i BARTOMEU MASSANET,  membres de la secció menor de la Congregació Mariana, passaran per les cases a fer la recol•lecta, ja sigui de llata o de doblers.

Balneari públic

  El president del Foment de Turisme, FERRAN ALZAMORA, ha visitat l’arenalet de Son Moll, airosa cala semicircular, que a causa de la poca profundidat que allí hi tenen les aigües i gràcies a la seva puresa i netedat, amb la finor i blancor de l’arena, ha estat convertida i anomenada, en aquesta visita, com a “balneari públic de Cala Rajada”. Les senyores que la freqüenten compten allí amb molta comoditat, i a més hi ha dipòsits de poca aigua per als infants, amb divisions tancades per quatre roques per a nedar-hi lleugerament, allunyades de tot perill. L’altre costat de la platja, anomenat “Es Fondalet”, és el lloc destinat als homes, on hi ha més fondària, malgrat que els més valents s’arrisquen a prendre els banys devora la roca de “Na Forana”. El senyor Alzamora, que va acompanyat de les autoritats locals, braveja els pins grossos i de molta rama que guarden la cala, dels quals s’aprofiten les ombres per fer-hi allí la berena. L’il•lustre visitant i el seu seguici de personalitats ciutadanes visitaren també don JOAN MARCH, en el seu palau de Ca’n Verga i restaren impressionats per l’espectacularitat dels paratges que des de ”la farola” es podía contemplar. Era l’inici de les promocions turístiques d’aquest racó nostre per part del Foment de Turisme.

Competència

    Un andritxol ha dut un automòbil per fer el trajecte diari des del tren d’Artà fins a Cala Rajada, passant per Capdepera. La diligència d’en BARTOMEU FLAQUER “Mengol” feia pagar una pesseta fins a Capdepera i 1,50 fins a Cala Rajada. El d’Andratx ha fet fer una crida anunciant a una pesseta i a 1,25, respectivament. En“Mengol” li ha contestat amb una altra crida que diu que cobrarà només 50 cèntims fins a Capdepera i 75 per anar a Cala Rajada.
 La competència és enfurismada i el públic en surt beneficiat. Les autoritats han comminat Flaquer perquè rebaixi els preus el més que pugui, ja que sembla que un gabellí que viu a Barcelona tenia previst implantar un d’aquests serveis i encara hi és a temps si el cost per a l’usuari és alt. L’amo ANTONI FUSTER FUSTER “Ranxer” vol comprar un camió perquè li adeqüin a Ciutat, també per a passatgers, peró fins a Palma, deixant els viatges del tren per als altres. Aixó farà que es disposi de més vehicles, més servei, i summament econòmic. Per si fos poc, qualcú ja parla que hi ha uns joves – JERONI ALZINA ROIG  “Jeroniet” i BARTOMEU PALLICER “Bou” –, que volen comprar un cotxe cadascun, per a servei públic.



Jeroni Alzina Roig, jove conductor de servei públic




Transport de passatgers de Bartomeu Flaquer  "Mengol"

 

Dues bandes de música

  Amb motiu de la festa de Sant Lluís Gonzaga, patró de la Congregació Mariana (la patrona era la Immaculada), s’amollà, per part d’ANTONI “Correo”, una revetlla de focs artificials, amb una gran i bonica rodella anomenada “Gran Sol”, presenciada per una gentada. Això desprès de les Completes presidides pel vicari PERE AMORÓS ESTEVA, amb sermó a càrrec del prevere JULIÀ SAMPER,  en les quals l’organista SEBASTIÀ PASCUAL “Riera” va realitzar un excel•lent concert, amb composicions de Ravanel•lo. El congregant “capiller”, MIQUEL FLAQUER “Coïx”, adornà, amb imitació de marbre, l’altar de Sant Lluís.


Banda de música de Capdepera, dirigida per Pere A. Massanet


Però el que més va cridar l’atenció del veïnatge va ser poder veure, a les mateixes festes, i per separat, dues bandes de música, ambdues de Capdepera: una dirigida per MIQUEL LLULL “Pil•lito”, acompanyant les autoritats, i el vespre, un concert per la banda anomenada de “La Caïxa”, de la qual PERE ANTONI MASSANET  “d’es Cassino” n’és el director. També aquí la competència estava servida, per a goig dels oients, ja que ambdues interpretaren peces originals de l’eminent músic gabellí  BALTASAR MOYÀ, antic director de la banda republicana, exmembre del Regiment d’Infanteria de Palma, que morí un any més tard del que relatam, als 62 anys.


Baltasar Moyà, eminent músic gabellí


Nova escola

   Un nou establiment dedicat a l’ensenyança, amb el nom de “Colegio del Divino Corazón”, s’ha obert a Capdepera, regentat per l’il•lustrat fill d’aquest poble FRANCESC FUSTER, prevere i mestre nacional. Les classes s’imparteixen de la següent manera: a la nit, escola nocturna per a joves; els matins, per a pàrvuls de Capdepera, i al capvespre, per als de Cala Rajada.


El convent de Cala Rajada

   El 27 d’agost es commemora el primer any d’existència del convent de les Monges Franciscanes de Cala Rajada i es beneït un nou sagrari de marbre blanc. En són els padrins, els jovenets BARTOMEU MARCH SERVERA i ISABEL VILLALONGA AMORÓS, amb exposició del copó a càrrec del pare JOAN GINARD. Finalitzada la cerimònia, a la capella privada que abans posseïa la família de don ANTONI MAURA, president del Consell de Ministres, en les seves vingudes a aquest port i que a l’actualitat és propietat del ric hisendat BARTOMEU CABRER, s’entronitza una bella imatge del Sagrat Cor de Jesús, que sembla produir goig inexplicable als nombrosos devots allí pressents.

 

El Dr. Joan Alzina i Melis

    Fill del nostre poble i director de l’Institut Municipal de deficients mentals de  Barcelona, el reconegut metge Alzina ha estat designat, oficialment, per a donar, a la capital de Bèlgica, una conferència sobre “l’ensenyança als anormals”. Així mateix, li correspon  versar de temes relacionats amb “les institucions de cultura de l’Ajuntament de la Ciutat Comtal”.  Els doctors que, com el senyor Alzina, prenen part en aquells actes i ponències a Brussel•les, referit tot el programa a assumptes de pedagogia mèdica, deixen veure, amb sengles manifestacions, l’altura i el nivell acadèmic en el ram d’aquesta quasi desconeguda ciència, de la qual el nostre conveí és destacat expert.  


Joan Alzina Melis, distingit metge gabellí  (Fotografia cedida per Miquel Flaquer “Llull”)


Cavaller de l’Orde Civil de Beneficència 

   Aquest és el nom que rep la distinció a què es va fer mereixedor LLUIS PASCUAL GONZÀLEZ, desprès de dos anys de tràmits iniciats per l’Ajuntament de Capdepera i finalitzats pel Ministeri de la Governació, atorgada a aquest ciutadà com a recompensa pública i solemne per l’acte heroic del que fou protagonista, dos anys abans, al mes d’agost, a la platja de Son Moll.

Havent-se adonat, Lluís, que una banyista corria gran risc d’ofegar-se, arrossegada mar endins, i que al mateix havia de succeir-li a un germà seu que s’havia tirat a les aigües per a salvar-la, inútilment, a causa de l’embraviment de la mar. Aquest, en comptes de prestar auxili, es veié també perdut i demanà ajuda, com també feia la dona, complicant encara més aquella situació desesperada. Lluís Pascual es llançà intrèpidament a la mar. Desprès d’una nedada d’un parell d’hores, i sense tenir en compte el doble esforç que la gesta suposava, ni tampoc el doble perill a véncer, els salvà la vida a tots dos, amb exposició de la pròpia.

El 3 d’abril d’aquest any se li concedí l’ingrés en el cercle d’homes honorables que constitueixen l’Orde Civil de Beneficència com a nou Cavaller, amb la creu de primera classe, pel fet excepcional d’haver exposat la seva vida en benefici dels altres. Pascual fou un advocat de prestigi i, a més, notari.


Nomenaments i distintius

  Els distintius de “caporal” i “sots caporal” del sometent armat d’aquest poble han recaigut en el mestre SEBASTIÀ SANCHO FERRER “de Son Not” i  PEP BAUZÀ TOUS “Tacó”. La germana d’aquest,  la mestra sor CATALINA BAUZÀ “de Ca’s Tacó”, LLORENÇ PARERA GALMÈS, director del col•legi local de Sant Alfons Maria de Ligori, i la monja gabellina sor FERMINA FERRAGUT, superiora del consell provincial de les Franciscanes de Palma, han estat distingits com a membres del Congrés Pedagògic de Madrid.

   **   JOAN SARD SERVERA “Sard”, mestre gabellí fins ara destinat a Canàries i molt apreciat pels seus conveïns i, també per ser l’organista de l’església de Sant Bartomeu de Capdepera, és destinat com a director del centre escolar de s’Horta, de Felanitx.

  ** JOAN SUREDA SANCHO “Tafona”, es converteix en el jutge mès jove d’Espanya, desprès d’haver aprovat els exàmens i d’haver fet les oposicions corresponents a la judicatura, a Barcelona. Ha estudiat, tot sol, sense sortir de casa seva, anant únicament, cada any, als exàmens a la Ciutat Comtal.             


 Bartomeu Melis  “Meyme”