Autopista des de l’Educació




"..al meu parer, l’augment d’hores va en contra de la qualitat de l’ensenyament"



Record que fa només uns mesos, l’actual president del govern de les Illes Balears, en plena campanya electoral, s’omplia la boca dient que aquesta seria la legislatura de l’Educació, doncs aquesta seria una de les seves prioritats. "Farem les autopistes de l'educació", deia. Tal vegada, com que no vaig seguir la campanya electoral les vint-i-quatre hores del dia durant el temps que aquesta va durar, vaig perdre’m algun detall, ja que quatre mesos llargs després l’únic que s’està veient en el sector educatiu són retalls en programes de suport, mesures per incrementar les hores als professionals de l’educació i augment de nombre d’alumnes per aula. Mesures totes elles, que evidentment minvaran la qualitat educativa.
   Som conscient que des de bona part de l’opinió pública està ben vist que els mestres facin més hores (per tant el Govern promou una mesura que fins i tot pot donar vots), tot i que en aquesta anàlisi s’obvia que els docents fan més hores de les que es comptabilitzen a classe, és a dir, totes aquelles dedicades a preparació de material. Per tant, al meu parer, l’augment d’hores va en contra de la qualitat de l’ensenyament.
Ara bé, el que no puc entendre és el fet d’augmentar el nombre d’alumnes per aula i que es redueixin els suports als nins amb necessitats educatives especials, a més d’altres programes d’integració; aquest fet suposa condemnar l’escola pública a esdevenir una guarderia on els al•lots assisteixen una sèrie d’hores diàries, però on la qualitat de l’ensenyament és el menys important per a les institucions.
   Jo em pensava que atès que durant la campanya el senyor José Ramon Bauzà va omplir-se la boca amb promeses d’inversions en Educació per tal de treballar amb la finalitat de disminuir el fracàs escolar, es millorarien les dotacions actuals, però de cap manera comptava en el fet que les empitjoraria.
   Per tot això, em deman si en realitat el que va dir el senyor Bauzà a la campanya electoral fou que amb els doblers que estalviaria en Educació faria més autopistes, en lloc de dir que faria de l’Educació un pilar del Govern i, per tant, que el que retallaria de les inversions en polítiques educatives, serviria per fer autopistes de formigó, tot i que jo de cap manera record que fos així. Altrament, ens va prendre el pèl, i vull pensar que ell no faria mai una cosa així.

Joan Ramon Bosch Cerdà