És Capdepera un poble d’esquerres?



Si fem referència als resultats electorals  locals, la resposta es fa difícil, especialment si tenim present que, a més dels partits polítics d’ideologia més o manco definida, en trobam dos  que ideològicament no se sap molt bé de quin peu se calcen. Parlam d’UCAP i Es Grup.  Dit això, i mirant els resultats de les eleccions al Parlament de les Illes Balears i al Consell de Mallorca, la pregunta potser té una resposta més concreta. Si dels votants de Capdepera depengués (i en part és ampliable, amb matisos, a la península del Llevant ) el Parlament i el Consell tindria aquests diputats i consellers:

 
Cal dir que EU-IB obté al Parlament un 4,87%, per tant no hi podria accedir (el llistó, per cert prou arbitrari, se situa al 5% a la nostra Comunitat)



   Aquesta seria la composició (això és política-ficció)...  Així sembla que és un poble d’esquerres, o al manco no tan de dretes com la resta de l’illa. Fugint del tòpic de dreta-esquerra, el cert és que l’electorat de Capdepera no atorgaria la majoria absoluta al PP, ni al Parlament  ni al Consell.
   Però el Parlament i el Consell no els triam únicament els gabellins, de manera que la realitat és una altra i el partit guanyador té prou majoria com per aplicar la política del “rodet” o de la piconadora. L’aritmètica electoral és inapel·lable. Malgrat que cada dia resulti més evident que la llei electoral espanyola està feta a mida dels grans partits i afavoreix les majories àmplies, en detriment de la representació plural i diversa. Queda clar qui tallarà el bacallà la propera legislatura.  Bé, queda clar qui ho farà a les institucions autonòmiques, però no a Capdepera.
   Ara per ara, i  a falta d’una setmana, tot són rumors, xafarderies, comentaris i falses pistes fetes per despistar. Tothom, i ningú alhora, sap quin pacte es farà. Que UCAP té la clau i els bons resultats els col·loquen en un lloc privilegiat, és una evidència. No s’ha de ser molt espavilat per veure que estaran al govern, d’un signe o d'un altre. Però, qui l’acompanyarà?
   Tot és negociable. Sigui el govern que sigui, se’ns vendrà que és el millor per a Capdepera i que no té res a veure amb cadires, quotes de poder, dedicacions exclusives, batlia...
   He sentit dir que és millor pactar amb el PP, ja que, essent el govern de les Illes d’aquest partit, vindran molts de doblers. Pot ser un bon argument. Això només té un punt feble: hi ha doblers per a repartir? O les inversions del Govern no s’han de fer en funció de les necessitats i no del color polític de l’ajuntament? O el Govern no ha de vetllar per tots els ciutadans i no només dels "seus" pobles? Així i tot, segur que aquest raonament té partidaris.
    Una altra versió que he sentit ha estat la possibilitat de reeditar l’anterior pacte. De fet, tots els partits que el formaven ha sortit reforçats de les urnes i han augmentat un regidor cada un. Per tant, si s'escolten el que ha dit el poble i si, com declaraven abans de les eleccions, els pactes anirien en funció del que “diguessin” les urnes, aquesta opció també s’ha de tenir (la tenen?) en compte. Ara, un govern PSOE-UCAP no estaria en minoria.  Però quedaren satisfets els partits que conformaren l’anterior equip de govern municipal?.
    Per ventura serà veritat que el pacte està fet des d’abans de les eleccions, com asseguren alguns, i ara només es fa comèdia o simplement es renegocien aspectes puntuals en funció dels resultats (que sembla no foren els esperats)
   Els que saben com van les coses, callen. Nosaltres tendrem els resultats d’aquí una setmana. Dissabte a les dotze se'ns donarà una resposta. Almanco això esperam.

Tres i no res