MARIA VAQUER: UNA LLUITADORA PELS DRETS DE LES DONES











    Abans de tot, m’agradaria donar les gràcies per haver comptat amb jo a l’hora de publicar aquest treball. He de dir que, tot i això, per a mi resulta un poc novedós, ja que no tinc gaire experiència en treballs d’investigació i el treball es basa en una recerca profunda d’informació sobre un fet que crec que va marcar la història a Capdepera. Dit això, intentaré fer-ho el millor possible, perquè pugueu entendre quin va ser el motiu d’aquest treball, i la importància que va tenir na Maria Vaquer com a dona feminista dins el poble de Capdepera.
   Quan em varen encomanar aquest treball, no sabia ben bé per on començar, ja que el que em demanava el professor era una recerca d’algun fet que hagués marcat la història d’algun poble, en aquest cas, el meu, és a dir, Capdepera. Jo no estava molt “empapada” d’aquest món, i per això vaig decidir posposar aquesta assignatura per l’any següent i poder, així, fer-ho el millor possible. He de dir que gràcies a ne’n Miquell Llull vaig poder accedir a tota la informació necessària, ja que vaig disposar de l’ajuda d’ell en tot moment.
   Xerrant xerrant, va sorgir el tema de na Maria Vaquer, i va ser així com vaig decidir enfocar el meu treball cap a ella.
    Al començament, anava bastant perduda, ja que, com he comentat abans, no sabia ben bé per on començar, però poc a poc vaig enfilar idees, fins que vaig tenir una idea més o menys clara de com seria el treball. Va resultar ser una feina bastant complexa, degut a que no tenia la suficient informació, i moltes vegades havia de desxifrar textos, per tal de veure què posaven. Però, he de dir, que la feina va pagar la pena, perquè vaig intentar plasmar tota la informació que tenia, i al final, vaig obtenir uns bons resultats. Així que ara, comentaré una mica sobre la protagonista d’aquesta història: na Maria Vaquer.
   Com tots sabeu, na Maria Vaquer va néixer a Capdepera l’any 1902, i juntament amb el seu marit, Serafí Nebot, pertanyien al partit socialista, del qual formaren l’Agrupació Socialista Capdepera, situació que seria arriscada amb l’arribada de Franco al poder, ja que les idees que destacaven no coincidien amb les seves, el que li provocà una sèrie de conseqüències, com ara la persecució del seu marit.
   Ella expressava les seves idees escrivint al setmanari El Obrero Balear i altres col•laboracions amb la premsa. Però això només va ser possible fins al 34, ja que després aquesta llibertat va quedar limitada, degut a l’aproximació d’unes altres idees més radicals. Així i tot, ella no deixava d’escriure al setmanari sobre temes com la dona, l’època del moment... Però el més important, penso, és el pes que varen tenir els seus escrits fora de Mallorca, com es pot veure a l’escrit de Margarita Nelken. Aquí queda reflectit la importància que va tenir la seva figura com a defensora del feminisme.
Crec que és molt important el paper que va tenir na Maria Vaquer, ja que aquest fet va tenir un pes especial de cara a la història. Penso que és ara quan la gent se n’adona de la importància que va tenir na Maria Vaquer, ja que per aquells temps no es valorava de la mateixa manera que ara, degut a la limitació que tenien, sobretot, les dones per expressar la seva paraula.
   Crec que seria important que cada un/a de nosaltres anéssim una mica més enllà per poder saber com es vivia la situació d’aquell moment, i com ella va aguantar cada situació d’injustícia que rebia per ser una dona valenta, intel•ligent i culta, preocupada per la situació del moment. Na Maria Vaquer tenia unes idees molt avançades, i és per això, que cal donar-li la importància que es mereix, perquè viure l’experiència de la presó i de l’exili són fets que marquen una persona, i ella, així i tot, va enfrontar-se amb cos i ànima a cada situació. Cal destacar la situació familiar que va viure, sobretot pels seus fills, petits en aquells moments, així com també el rebuig de certs sectors que no tenien la mateixa ideologia.
   Ja per acabar, només em queda ressaltar la valentia de na Maria Vaquer, no només pel fet d’escriure i defensar les seves idees, sinó també per enfrontar-se davant la injustícia. Si teniu l’ocasió d’accedir als seus escrits de l’Obrero Balear, podreu observar la seva visió del món de la dona, ja molt avançada a aquella època.

Margalida Serra Nebot