Girant l’ullada  cap enrere. Any 1972 (2a part)



Arxiu: Bartomeu Melis “Meyme”





19 7 2:   ANY  IMPORTANT  PER  CALA RAJADA (i 2)

DESTACADES NOVETATS EN EL SI DEL C.E.ESCOLAR
   Se celebra la tercera edició del “Trofeo de Fútbol Capdepera-Cala Rajada” , un quadrangular cada any més reconegut a nivell insular. El Margaritense, el Manacor, el Murense i l’Escolar en són els protagonistes. El primer d’aquests aconsegueix el trofeu.

   ***  Felipe Cardiel Martin substitueix, després de 5 anys, a Sebastià Pascual Rosselló com a president del Club Esportiu Escolar. És aquest un nomenament sorpresa per als afeccionats, ja que Cardiel no entrava, en principì, en les “quinieles” de possibles relleus del carismàtic Sebastià Pascual.

   ***  Es disputa a Capdepera un partit internacional de futbol femení, entre l’Oxford Atlétic, campió d’Anglaterra, i el “Verge de Lluc” de Palma. L’equip anglès s’allotja a un hotel de Cala Rajada i els hotelers que organitzen l’encontre fan de tot perquè guanyi. I ho aconsegueixen.

   ***  El Murense, segon classificat a la lliga, ofereix una prima de 100.000 pessetes a l’Escolar perquè guanyi al Margaritense en el partit decisiu per aconseguir el campionat de regional. El resultat final: 1-1 .

    ***  Mateu Morey i Llucià Serra, tot dos de 19 anys, són requerits per Otto Bumbel, per tal de ser provats pel Reial Mallorca, que els alinea en un partit amistós en el qual, ens conten, varen donar el “do de pecho”. Talment cantants.

   *** Recomanat pel “manager” llosetí Antoni Pons “Tatono”, es desplaça a la Ciutat Comtal Alberto Cardiel, per a ser posat a prova pel Barcelona juvenil. Cardiel hi resta una temporada. Passat un temps, Alberto pateix una greu dolència que acaba amb la seva vida.

   *** Santi Pujol, Pep Calafell, Teo Rullán i Salvador Moll han desfilat, enguany, com a entrenadors dels dos equips del Escolar, regional i juvenil. Amb l’adveniment de Felipe Cardiel com a president de l’entitat, Jaume Amer “Taqueta”, amb dilatada experiència en el Manacor, agafarà la direcció tècnica, en companyia de Santi. Percebran un petit sou, malgrat la disconformitat d’alguns directius, i encara que el club hagi tengut un superàvit econòmic de 42.458 pessetes.


              Mateu Morey                         Alberto Cardiel                       Lluciá Serra


ORDENACIÓ, A LA PLAÇA DES SITJAR, DE 3 NOUS CAPELLANS
   Es va tractar d’un dels esdeveniments més destacats de l’any a Mallorca. Abans, mai cap Bisbe havia ordenat nous ministres del Senyor damunt un escenari, a l’aire lliure, a una plaça de poble. I en aquest cas ho va fer davant un multitud que convertí en poc menys que insuficient la plaça des Sitjar de Capdepera.
   Lluc Riera Coll, Miquel Mulet Bujosa i Jaume Lliteres Gili havien desenvolupat el diaconat, previ a l’ordenació, a les nostres parròquies, havent acabat els estudis al Seminari. El Bisbe, Teodor Ubeda Gramaje els va ungir com a nous capellans.
Unes tres mil persones, entre les quals es trobaven 45 preveres, assistiren a l’acte, a més de familiars dels ordenands i veïnats del poble. Segons va anunciar el Bisbe, els nous sacerdots realitzaran el seu ministeri a l’arxiprestat de la zona, de manera que repartiran el seu quefer  entre Capdepera, Sant Llorenç, Son Servera i Artà.
   La coral “Mare de Déu de L’Esperança” i la rondalla “Aplec de Gabellins” amenitzaren la missa solemne d’ordenació.
   Riera és natural de Palma (actual Vicari General de la Diòcesi); Miquel Mulet és de Campos (actualment, rector de Capdepera i Cala Rajada), i Lliteres, de Son Servera, (va abandonar el sacerdoci i es troba feliçment casat).


Jaume Lliteres, Miquel Mulet i Lluc Riera, "ordenandos". En el centre, el Bisbe Teodor Ubeda


Ordenació sacerdotal al "Sitjar"


UN MILIÓ I MIG D’ESTADES TURÍSTIQUES

   Els 120 establiments d’hoteleria han sumat, tots junts, un milió i mig d’estades. Capdepera té 32 quilòmetres de costa i 4.200 habitants, si bé a l’estiu compta amb una població flotant d’unes 20.000 persones. Àrea urbana: 7 milions  de m2. Contribuents matrícula industrial: 816. Són dades que ha fet públiques l’Associació Hotelera.
   Aquesta incipient entitat promou campanyes per a la potenciació del turisme. Exporta panoràmiques d’aigües cristallines i paisatges verds de les nostres contrades. Precisament ara acaba de col•laborar en la filmació del documental “Carta de amor a Mallorca”, dirigida per Hans Reitz, director i publicista alemany, projectada per TVE, per la ZDF germana i d’altres televisions angleses i franceses.


 Johnny Weissmüller "Tarzán" i senyora

   La coincidència de trobar-se descansant a l’hotel Na Taconera, l’actor Johnny Weissmüller, el “Tarzán” del cinema, ha fet que l’Associació l’inclogués en els fulletons promocionals, així com un resumit reportatge de la gala nocturna de les festes de Cala Rajada d’aquest any, amb la participació de Carmen Sevilla, Augusto Algueró i la seva orquestra de 14 profesors, i Chicho Gordillo,  amb l’elecció de la jove alemanya Ingrid Mitchells com a “Reina del Turisme Cala Rajada 1972”.


Carmen Sevilla, en un moment de la seva actuació.



ANY PROLÍFIC EN REALITZACIONS MUNICIPALS
   Resum de notícies,  condensades, corresponents a la batlia de Jaume Fuster Massanet, en el tercer any com a president de la Corporació:

   *** L’Ajuntament s’entrevista amb els responsables del servei domiciliari de distribució de butà, després de les petites manifestacions dels veïnats enfront de les irregularitats de l’empresa encarregada de l’entrega de les bombones de gas, que passa a ser setmanal i puntual.

   ***  Un pressupost de 38.575.454 pessetes, amb destí al municipi de Capdepera, s’ha aprovat pel Ministeri d’Hisenda per a l’abastiment d’aigua potable. Les contribucions especials es xifren en  17 milions.

   ***  25 milions de pessetes  ha concedit la Diputació Provincial a l’Ajuntament de Capdepera per a millorar les infraestructures d’obra pública. El sanejament de Cala Rajada costarà 22.177.000 pessetes.

   ***  Els comerciants feren patent la seva preocupació, manifestant-se negativament, davant de l’ordre de tancament dels establiments els dissabtes horabaixa. La normativa és comarcal i, a continuació de nombroses reunions, finalment es permetrà l’obertura als comerços de queviures.

   *** L’Ajuntament posa a l’abast de la Guàrdia Civil uns locals al carrer de Ses Monges de Cala Rajada. Es tanca el quarter del carrer Fondo de Capdepera i es manté actiu el de Cala Mesquida. Es reforça el contingent de la Policia Municipal (ara, Local) per a suplir les mancances en l’ordre públic.

   ***  La pavimentació dels carrers de Capdepera i conducció d’aigües fecals costarà 18 milions de pessetes, l’enllumenat públic 737.021 pessetes, i les festes d’enguany,  amb Rudy Ventura i Xesc Forteza, 200.000 pessetes.

   *** 12.700.000 pessetes és el pressupost municipal d’aquest 1972. El cost total del camp d’esports “Es Figueral” fou de 719.332 pessetes. 


 Maria Flaquer, de "Ca'n Calobra", ven "Es Figueral" a l'Ajuntament, davant el notari i el secretari.


   *** La Direcció General de Sanitat designa Capdepera com a “partit metge obert”. Podrà haver-hi més de dos metges.

   ***  S’està gestionant la posada en funcionament de la nova central telefònica automàtica a la zona de Son Poca Palla.

   *** S’han adquirit uns terrenys per a la construcció d’una estació depuradora i s’han condicionat els emissaris submarins per a l’evacuació d’aigües residuals a Son Moll.

   *** Es finalitzen les obres d’ampliació de la Via Joan Carles I, la qual continua amb un sol carril i pendent de fer-se voravies. Aquestes seran a càrrec dels mateixos veïns confrontants, que – pobrets– ja han hagut de “regalar” terrenys per a convertir la mal denominada “autopista” amb  futura autovia de pujada i baixada, amb separació de vials mitjançant una bardissa central.


L'encara incipient autovía Capdepera-Cala Rajada



L’AIGUA D’”ES CARREGADOR”, CANDENT ASSUMPTE
   Les germanes Verger Sancho, propietàries dels terrenys situats devora la platgeta d’“Es Carregador”, on tenen la seva residència d’estiu, compten en el subsòl amb una cabalós veta d’aigua potable. L’Ajuntament el vol convertir en centre neuràlgic de les conduccions per a l’abastiment al municipi. La propietat i el Consistori mantenen un plet –que, finalment, guanyen les propietàries– per aquesta qüestió i per la negativa de les Verger Sancho a la venda dels terrenys o al lloguer del pou existent, el qual es troba al costat d’una cova inexplorada que impediria la realització d’obres d’enrunament.
   Davant l’exigència oficial d’expropiació de part de la parcel•la en benefici públic, les germanes reclamen una indemnització, especialment per als hoteleres, que són el majors beneficiaris. Elles s’han entrevistat amb el Governador Civil per a denunciar la tala de pins i la construcció d’un camí per a passar-hi màquines.
   Les Verger Sancho comenten que Sanitat no dóna l’autorització per la contaminació de l’aigua de la mar, a distància molt propera de l’emplaçament del pou, i cita “el virus del còlera i d’altres que es mantenen dintre”.
   El pou té un cabal de 132 tones l’hora i, un cop analitzada per l’enginyer de Mines, aquesta és totalment potable. ”Estam fartes que la gent de Capdepera ens assenyali com a culpables de la demora de l’abastiment al municipi, estam disposades a aconseguir un acord amb l’Ajuntament”, comenten.


 Bartomeu Melis