Un gabellí dóna lliçons al Sequer de Llorito












   El dissabte passat, dia 4,  com tots els primers dissabtes de setembre, Lloret de Vistalegre celebra, de manera continuada des de fa 20 anys,  la seva festa tradicional del Sequer. La figa torna a convertir-se en l’element bàsic tradicional de la cultura balear i mediterrània, font d’alimentació per a humans i bestiar i motiu de plaer i festa popular. A Llorito també té aquesta festa una connotació de valoració i respecte de les persones majors.



   A l’horabaixa comença la festa. Una comitiva formada per les autoritats, gent jove del poble, nins i xeremiers cerquen el figueraler i la figueralera majors, que són els protagonistes de la festa: inauguren l’exposició de les diferents classes de figues - enguany un centenar aproximadament de figues diferents -,  i les exposicions artístiques entorn de la figuera i el seu gustós fruit (bodegons i escultures d’artistes locals); també presideixin la missa on es recorden els morts de cada any i s’exalten els valors cristians d’un poble pagès, auster i solidari des de les seves mancances. Després, a la mateixa església, única “sala multiusos” del poble, amb totes les benediccions i un petit canvi de feligresia, Felip Munar presenta magistralment el pregoner, enguany el jove glossador, però ja consagrat, Mateu Matas "Xurí". Tot un pregó en forma de glossa i amb uns continguts molt suggerents sobre la cultura popular, les figueres, les relacions humanes de les gents de poble i inclús la funció temporal dels polítics; tot un grapat de saviesa impròpia d’un jove de no més de trenta anys.



   Seguidament, un combat de glossadors a la plaça del poble i dos grups de ball de bot animant la nodrida participació popular dels dansaires de tota classe, edat i condició. I tot això acompanyat de figues seques i diversos aiguardents.



   Fins aquí l’estructura tradicional de la festa del Sequer, des dels seus inicis a l’any 1990. Però enguany la festa ha donat un salt qualitatiu, revolucionari. Com que aquesta festa ha transcendit els estrets límits del petit llogaret llorità, un gabellí, Jaume Melis "Mengol", gran aficionat a les figues i propietari d’una espècie de figuera única, possiblement, en totes les illes, va acudir amb una mostra de fulles i figues davant el “sanedrí” d’experts lloritans, que no varen poder identificar-la per la raresa de les seves fulles de set puntes i els seu fruit amb una pell extremadament feble.



     La investigació està en marxa i ja veurem si no s’ha d'afegir aquesta espècie a les més de tres-centes espècies conegudes a les Illes Balears; el seu nom podria ser “mengolera gabellina”. Vius!, Jaume i Marigerma, que arribaran més visitants que els previstos al futur parc temàtic de Terra Santa!