GIRANT L’ULLADA CAP ENRERE
1.967








Arxiu Bartomeu Melis “Meyme”



UN BETLEM VIVENT I ELS REIS AL CASTELL

Joves de Capdepera i Cala Rajada, en una demostració de “fer poble unit”, posen en escena un “Betlem vivent” dintre del recinte emmurallat del Castell de Capdepera, amb participació de més de mig centenar de nins i nines que interpreten els pastorells, la Sagrada Família amb Sant Josep, Maria i l’infant Jesús dintre la Cova, amb la mula i el bou, on no falta l’Àngel al capdamunt, el Rei Herodes i l’adoració dels Mags d’Orient.



La Coral “Mare de Deu de l’Esperança” i la Banda de Música acompanyen l’espectacle, dirigit pel Vivari Josep Caldentey. Allà dalt es reuneix una gentada que fa poc menys que impracticables els viaranys del Castell.    


 
El 6 de gener, a la plaça de José Antonio Primo de Rivera (ara del Sitjar), a Capdepera, i el diumenge següent a la plaça Queipo de Llano (avui dels Mariners) de Cala Rajada, es representa “El Rei Herodes” que dirigeix en Tomeu Sureda de “ca ses Petites”. Miquel Flaquer “Gaià” es el “Rei Herodes”; Pere Morey i Tomeu Melis son els criats del Rei; Joan Ladaria, el “general”; Paco Massanet, “l’ambaixador”; Tomeu Coix, “el metge”; Climent Prats i Pep Guitarró, “els ministres”; Antoni Segó, “ el posader”; la Sibil•la, Maria Jerònia Melis; els “dimomis”, Xisco Moma i Salvador Baió; el Reis Mags foren Jaume Pereandreu, Antoni Porquer i Climent Mecu; Josep i Maria, els germans Xavier i Margarida Sánchez i, finalment, els pastors “Tonet” i Colau” les interpreten Joan Cataiol i Toni Segó.



“LA NOCHE DEL MIERCOLES” DEL C.E..ESCOLAR

El Club Esporti Escolar promou cada dues setmanes “La noche del miércoles”, amb conferències, col•loquis, activitats variades, vetllades musicals, etc. La inauguració d’aquestes “gales” va consistir en el debut de la cantant anglesa Sylvan Munro, acompanyade dels conjunts “Levante Quintet” i “Las mías”, amb “varietés” dirigides per Marce López i Xisco Terrasa, en una funció que va abarrotar de gent el saló del Bar Nou.
La imitació del còmic “Cantinflas” a càrrec de Jaume Fuster Alzina; la cantant juvenil Marca Pozo, amb “Yo soy un hombre del campo”; “La canción del pirata” de Xisco Massanet; Salvador de “Ca’s Padrí” cantant “Ave Maria no Morro” amb en Pep Gómez i, finalment, Joan Rai recitant, en castellá, “A buen juez, mejor testigo”, de Zorilla, ompliren la vetllada que augurà un bon èxit d’aquestes reunions quinzenals.

VISITA D’UN DIA DEL “NEGUS”
L’emperador d’Etiòpia, Haile Selassie, conegut com el “Negus”, visita el  municipi acompanyat d’un seguici privat, un nét i dos besnéts i de represetants del  ministeri espanyol d’Informació i Turisme. Visiten Canyamel i les Coves, Capdepera i Cala Rajada, durant un dia, allotjant-se 16 persones a l’hotel Son Moll. Part del grup gaudeix de la mar i la platja.
El “Negus” fa entrega al director de l’hotel, Joan Moyá, d’una medalla d’or amb la seva efígie, abans de retornar, al mati següent, a Palma, passant per Petra.

UN CARRER PER AL DR. COVES, EN LA SEVA MORT
Mor l’insigne metge “gabellí” Baltasar Covas Sancho, als 58 anys, a Madrid, on exercia la seva professió. En les freqüents estades a Capdepera, mai no va deixar d’atendre cap malalt que li sol·licitàs ajuda, malgrat trobar-se de vacances. L’altruista assistència dispensada al seus paisans en el transcurs de 35 anys d’abnegat servei  –segats per una ràpida i fatal malaltia– es prou reconeguda per tothom.
Tot seguit del funeral que s’ha oficiat en sufragi seu, la Corporació Municipal de Capdepera ha dedicat un carrer al seu nom.


Doctor D. Baltasar Coves


ROBATORIS SACRÍLEGS
L’església de Sant Bartomeu, a Capdepera, ha estat objecte d’un robatori sacríleg. Dos dies més tard, a la parròquia del Carme de Cala Rajada, s’ha repetit el fet.
General indignació popular han causat les sostraccions, per forçament, dels cinc caixonets d’almoines que varen ser oberts i dels quals s’endugueren, en total, unes 4.000 pessetes. Això a Capdepera. A Cala Rajada, els desaprensius utilitzaren un sistema semblant, i se’n dugueren 2.000 pessetes.

“MISS TURISME” CALA RAJADA 67
La jove turista anglesa Teresa Brazel guanya el guardó de “Reina del Turismo de Cala Rajada 1967”. La gala del 16 d’agost a la plaça dels Pins és un dels esdeveniments socials més destacats de l’illa, dins la temporada turística.
Personalitats de diferent relleu, tant polític com de la societat nacional, són presents a la festa. Javier Chico de Guzmán, Marqués de las Amarillas i la seva esposa Elionor March, en representació de la família pròcer del mateix nom, presideixen la taula del jurat. en companyia del batle de Capdepera, Jeroni Flaquer, i la resta d’autoritats civils i militars.
A la gala no hi falta el “mundillo de la jet set balear” que, al dia següent, apareix als medis d’informació compartint protagonisme amb les estrelles de la vetllada, artistes, cantants i conjunts que alegren la fastuosa nit de Cala Rajada.



NOUS REGIDORS I ACORDS PRESOS PER L’AJUNTAMENT
Al saló de sessions de “La Sala” prenen possessió del seu càrrec de “Concejales del Ayuntamiento”  –sortits de les urnes de les darreres eleccions municipals–, els senyors Antoni Garau Nebot, Jaume Sancho Moll, Sebastià Ferrer Pascual, Mateu Orpi Servera, Bartomeu Terrassa Flaquer i Antoni Moll Sureda. Son 6 dels 11 regidors que integren la Corporació.
Aquest acte es clausura amb un refrescant àpat per als membres de la Corporació. Els pocs assistents a la reunió (inclosa la premsa) ho fan drets tot el temps, ja que el saló de plenaris és petit (el despatx del Secretari) i sense cadires. El públic no participa de l’àpat, ni d’un trist tassó d’aigua…
Aquest Ajuntament aprova, en el transcurs de diferents sessions plenàries, un gruix d’assumptes, dels quals destacam els següents:
- Es destinaran 814.000 pessetes a la construcció d’un Camp de Futbol al lloc conegut com “Es Figueral”, de propietat  municipal. D’aquesta quantitat, l’Ajuntament aporta 80.000 pessetes. La Sala avala la petició feta al veïnatge per condicionar el terreny esportiu, a l’autovia de Capdepera a Cala Rajada (avui Via Joan Carles I), i s’uneix al C.E. Escolar en la carta signada pel seu president Sebastiá Pascual, el qual en nom de la Directiva, sol•licita ajuda econòmica. La missiva és deposita en totes i cadascuna de les cases del poble.


Sebastià Pascual, president de l'Escolar

- La reforma de la Casa Consistorial i de la plaça de l’Ajuntament costarà 335.243,33 pessetes, que queda aprovada.
- Moció a favor de la creació d’un únic grup escolar devora l’esmentat camp de futbol d’“Es Figueral”, un lloc idoni perquè les futures generacions “creixin unides”. Els escolars procedents dels distints sectors “gabellins” de Cala Rajada, Cala Mesquida o Canyamel podrien disposar d’un autobús que els traslladi a aquestes escoles.
- S’aprova cobrir amb una plataforma la desembocadura del torrent a la platja de Son Moll, en evitació dels mals olors de l’aigua embassada i la proliferació d’insectes, especialment mosquits, que ataquen els cossos dels banyistes.
- Queda aprovat un únic dia de mercat setmanal a Cala Rajada  --- abans hi havia paradetes de venda ambulant qualsevol dia, i s’assenyala el dijous, ja que a Capdepera és el dimecres. El mercat se celebrarà a la Plaça dels Pins.
- S’acorda la contractació, mitjançant examen, de dos auxiliars administratius: B.G.A. (home) i  M.P.M. (dona). ”La llei – diu el Secretari – permet ocupar aquestes places també a les dones”.
- Queda convocat tot el Consistori a l’acte d’entrega d’un vehicle “Citroen” a les Monges Franciscanes de Cala Rajada per a la prestació d’assistència als malalts en les llargues distàncies pel litoral. Vehicle que ha estat sufragat amb aportacions dels veïns i del mateix Ajuntament.


Nou vehicle per a les Monges Franciscanes de Cala Rajada


ES VENDRAN LES NOSTRES PLATGES?

Aquest és el contingut de la pancarta de repulsa que una nombrosa representació d’industrials, comerciants i particulars porten en la manifestació davant “La Sala” amb presentació d’escrits de protesta i disconformitat per les concessions de permisos per a la ubicació de xibius, venda de productes i “souvenirs” devora la mar, per un període de cinc anys.
A la reclamació, que l’Ajuntament fa seva, sobre la protesta en qüestió i que traslladarà a la “Jefatura Regional de Costas de Baleares”, s’adjunten els escrits del “Consejo Local de la Falange Española y de las J.O.N.S.” i de la “Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos”.


CALA AGULLA.

Els veïns, tant de Capdepera com de Cala Rajada, donen suport a l’Ajuntament en la seva negativa d’autoritzar la instal•lació d’un bar i un balneari a Cala Agulla per part d’un particular. La “Jefatura de Costas” ha rebut la visita de representants municipals sobre aquest tema. El batle i regidors han sortit de l’organisme amb “una dutxa d’aigua freda”, ja que els han dit que l’Ajuntament no té competències per a desautoritzar la instal•lació sol•licitada pels particulars, que aquest assumpte pertany a Costes. ”Si l’Ajuntament -argumenta Costes- es fa càrrec, entre d’altres coses, d’atendre els accidents i morts per ofegament d’estrangers a les platges, és perquè vol, ja que si no són nadius no tenen dret a aquests serveis. A més, els Ajuntaments no tenen doblers per a regentar balnearis de platja, sempre surten conflictes”, afegeixen.
Un dies més tard se celebra, “in situ”, als terrenys assenyalats pel particular sol•licitant del balneari i el bar, una confrontació entre la Jefatura de Costes, Ajuntament i nombrosos veïnats, d’intensa crispació, que provoca enconades reaccions, ja que s’ha informat que “pera  banyar-se a l’Agulla, prèviament s’haurà de fer pagament de tiquet per a accedir-hi”.
A la vista dels moviments populars en contra, el plenari de l’Ajuntament aprova per unanimitat no concedir permís per a l’explotació de Cala Agulla per un particular i trasllada l’acord, amb multitud de signatures, a altes instàncies  de l’Estat. La petició no prospera, es denega. El poble guanya.


LA POLICIA MUNICIPAL,  A CANYAMEL?
Preguntes fetes, en una crònica setmanal, a petició dels veïnats de Canyamel, al batle de Capdepera: 
- On és la força pública, els agents de l’autoritat, en aquest racó turístic?  Tal volta no és necessària la policia municipal en aquest indret?.
El Batle ordena al periodista,  -–mitjançant un policia– que es personi a la Casa de la Vila, i aquest (un servidor), acompanyat del fotògraf, ho fa. La primera autoritat ens “mig renya” i ens diu: “I vostè què sap, si hi ha o no policia a Canyamel, si no les veu? Per ventura estan amagats rere una mata…” Paraules textuals d’aquell batle. Lògicament, li haguérem de contestar que el lloc (una mata) no ens semblava el més adient per a la policia…     Lo cert és que, al cap d’una setmana, una parella d’agents patrullava per Canyamel.