Una reflexió al voltant dels noms del carrers de Capdepera












 
    Arran de la presentació del llibre d'Antoni J. Massanet, i una vegada haver-lo llegit, un s'adona de fets desconeguts i es troba, de bell nou, amb noms de personatges que, en un moment donat de la història de Capdepera, varen fer coses en benefici del poble. Això fa pensar que quan contemplam noms de carrers del municipi, persones com Sebastià Ferrer (Cofeta) o Antoni Flaquer (Solleric), -posem-los com a exemple, entre d’altres, clar- haurien de comptar, sols que fos amb un  carreró, amb el seu nom. Moltes de vegades m’he demanat com així Feliu Morey Amengual, un bon prevere i gran missioner a terres americanes, nascut a Capdepera i que va viure més d’un segle, gaudeix d’un carrer (quan es va posar un parent seu era regidor de l'Ajuntament, res a dir), sense que Morey fes gran cosa pel poble. I no és que hi estigui en desacord, solament que no trob just que un sí i d’altres no (tal volta amb més mèrit).

    No existeix a Capdepera  -i que me corregeixi algú si vaig errat - cap carrer dedicat a "la pauma" o a "la llata", tan característiques. "Segadors Gabellins" és una via molt difícil de localitzar ja que, sembla ser, que comença a la botiga de Son Poca Palla i allí no hi ha cap rètol que ho posi, i acaba a la cantonada amb el Carrer de la Mar, on es llegeix, encara, l'antiga denominació de carrer de Jaume Cursach. "Segadors Gabellins" no ho resa enlloc.

   Aquest comentari ens dóna peu per pregar que es retolin i s’enumerin alguns carrers del poble. El llarg Carrer Col·legi és un "guirigall", especialment al tram de Correus, i per a alguns veïns que es veuen obligats a repartir-se entre ells la correspondència. El carrer Col·legi és una via un poc "embiaixada" i llargaruda i no estaria de més xapar-la en dues denominacions, en dos carrers, vaja. El del Llum -curt com ell  mateix- comunica Port amb Gómez Ulla. Per tant, el carrer Col·legi podria rebre, a una de les dues parts, un altre nom.

    Realment, he de dir que la idea no és meva del tot, la compartim molts d’habitants d’aquest carrer. Tal volta, segons ens va dir el batle Alzina, a principis del 2010 -que s’escometrà la nova retolació/numeració dels carrers - es farà qualque cosa.
   Viure per veure.
 

   Moltes gràcies.

Bartomeu Melis