per Miquel Piris










Enguany, Calvià va celebrar Saint George i no Sant Jordi! La festa començà amb l’arribada en vaixell d’un subdit britànic amb la bandera anglesa. Estic segur que veure tal cosa ha de ser un espectacle digne de presenciar com a mínim un pic a la vida; com un eclipsi de sol, una aurora boreal o la presidenta Prohens disfressada de pagesa. Una hora més tard van fer un showcooking amb un cuiner britànic que no va fer ‘fish&chips’ (es veu que saben cuinar més coses). Al capvespre explicaren com transformaren Mallorca en Montecarlo a la sèrie ‘The crown’ i així agafar mostra per convertir  les Balears en un Estat independent com Mónaco. Si mateix, hi va haver un acte relacionat amb llibres: l’escriptor anglès, lord Jeffrey Archer -expolític conservador íntim de Margaret Thatcher que va fer passar per despeses de viatge 1.280 euros que va pagar a una prostituta i que condemnaren a quatre anys de presó per perjuri-, va signar els seus best-sellers a un hotel de la zona. No va desaparèixer cap cartera, o sigui, que va anar molt bé. 

L’any que ve Calvià, si continua governant PP i Vox, tornarà a soprendre’ns i dedicarà Saint George a estrènyer vincles amb Catalunya, el país que ha aconseguit que el 23 d’abril sigui reconegut com el Dia Internacional del Llibre. La diada començarà amb l’arribada en vaixell de Lluís Llach i Maria del Mar Bonet embolicats amb la senyera. Seran rebuts pel doctor en filologia catalana, Gabriel Bibiloni, que amenitzarà als assistents amb la conferència ‘Les banderes amb castellet i fons lila: un frau històric’. Clourà l’acte el batle, Juan Antonio Amengual, amb una glosa escrita ad hoc:

La Balanguera misteriosa
Tix la senyera pel jovent
Ni té castell ni és lilosa
Just quatre barres al vent.

A continuació es farà un taller per aprendre a ballar sardanes conduït pel regidor de cultura calvianer que es clourà amb una calçotada popular. Al capvespre, les 800 paradetes de llibres en català repartides pel municipi rebran la visita d’autors com Sánchez Pinyol que signarà exemplars de ‘Victus: Barcelona 1714’. La resta del programa és secret, però corr el rumor que acabarà amb un gran concert d’Albert Pla, Zoo i Maria Jaume estrenant el tema ‘Anau a Can Felip, consistori calvianer!’.


Miquel Piris