Sobre l'impost de successions




En una entrevista al diari Última Hora, sobre la supressió de l’impost de successions a Balears, el vicepresident i conseller d’Economia del Govern Balear, Antoni Costa (PP), afirma que la davallada lògica d’ingressos no suposarà cap retallada en els serveis. Els motius per fer aquesta afirmació, són bàsicament dos: que la situació econòmica és bona i es preveu un creixement econòmic per al 2024 que suposarà un increment d’ingressos a través de l’IVA i l’IRPF i en segon lloc que confien que vengui gent a les Illes per no haver de pagar l’impost de successions, així la recaptació que es perd per una via, es compensarà, en part, per l’IRPF.

Sobre el primer motiu que esposa el conseller, com que els meus coneixements en economia són minsos, no ho puc valorar, però és estrany que, després de declarar que la situació a les Balears era catastròfica, ara ens diguin que, de cop i volta és bona i es preveu que així continui.

El segon motiu és el més preocupant ja que, si no ho he entès malament, preveu que l’eliminació de l’impost de successions sigui un al·licient perquè, gent de fora, vengui a les Illes a invertir. Si es tractàs d’un altre impost que incidís directament en les empreses, encara ho podria entendre, ja que es tractaria d’una mesura per a captar inversors. Però estam parlant d’un impost que afecta directament a les famílies i les seves herències. Per tant, el que ens està dient és que volen afavorir la compra de propietats per part de gent forana. Vaja, si en algun moment havien pensat a aplicar mesures per abaratir el preu de l’habitatge i frenar l’especulació, s’acaben d’estrenar per la porta gran.

Ja ho diu la dita: hostes vengueren que de casa ens tragueren.

Mateu Garau Flaquer “Bessó”