Hotel Son Moll:

culpables?

per Miquel Piris

   A Cala Rajada ha passat la pitjor de les desgràcies i tots, com sempre passa quan la mort sega injustament una vida, cercam culpables. El PP acusa el batle de Capdepera i "El Mundo" ha organitzat una de les seves enquestes a internet per fer-ne el linxament digital. Anem a seguir, imaginàriament, les directrius de "El Mundo" i el PP. Imaginem que el batle de Capdepera hagués aturat les obres de l'Hotel Son Moll. Imaginem també que la feina amb la que donau de menjar als vostres fills fos de picapedrer. Pensau amb quina por i indignació rebríeu que l'ajuntament aturàs la reforma de l'hotel que vos havia de permetre passar un hivern de crisi, de por, de psicosi col·lectiva amb els doblers necessaris per tirar endavant. I si la vostra ocupació fos fer de cambrer, servei de neteja o recepcionista? Qui és el Batle que és capaç de deixar al carrer a tanta gent de cop en moments com aquests?


   En tot cas, les tres ordres de paralització emeses pel consistori gabellí no tenien res que veure amb aspectes tècnics de la construcció sinó burocràtics. Quina diferència hi ha entre un esbucament legal i un d'il·legal? Els morts hi haguessin estat igual. Per tant, a l'hora d'anar a cercar culpables s'ha d'aprofundir més, ser seriosos i deixar que els experts facin la seva investigació. Llavors, amb tots els elements de judici a la mà, tal volta un jutge podrà decidir. Però que el PP demani la dimissió del batle ara és una irresponsabilitat. L'ase li està dient al porc orellut: quantes obres sense llicència se començaren en temps de la batlia de Joan Ferrer? quants negocis obriren sense tenir els papers en regla? I si hi hagués hagut una desgràcia en un d'aquests casos? Perquè si el que ara volen és anar per la llei (ja seria hora després de tanta corrupció), que demà mateix que denunciïn al Batle del PP de Deià, per posar un petit exemple. Aquest edil no vol tirar a terra els 4 xalets il·legals que van ser denunciats pel GOB des del moment en què l'ajuntament els hi va donar llicència l'any 1986. S'hi nega tot i que hi ha una ordre per enderrocar-los del Tribunal Suprem de l'any 2005. Pareix que per al PP i  el seu diari la legalitat no és la mateixa a Llucalcari que a Capdepera.

   No som el primer en dir-ho: la vigilància de tot el que envolta el món de la construcció ha de venir des de més lluny, des de la capital, no des dels ajuntaments. Coneixeu moltes obres que s'hagin paralitzat o que s'hagin tomat per il·legals?  Vivim a una illa on, a molts municipis, en fer el pressupost de la casa ja t'inclouen el preu de la multa que et poden posar. No hi ha cap picapedrer, ni cap d'obra, ni constructor, ni arquitecte, ni aparellador...que pugui tirar la primera pedra. Tots han treballat a construccions il·legals sabent-ho, com passa a gairebé tot l'Estat espanyol. A quasi ningú no li interessa que s'apliqui la  llei al 100%. Tots volem poder anar fent, independentment del nostre nivell de riquesa o de la nostra procedència (molts alemanys s'hi han acostumat ràpid a incomplir la llei, cosa que al seu país no farien mai). Tots en volem més. No m'imagín a la multimilionària hotelera ni tan sols escoltant la proposta de tirar l'hotel a terra per refer-lo amb menys plantes.  Qui vol perdre doblers podent guanyar-ne? I si el sistema li deixa fer malament les coses (si és que s'han fet malament, ja ho dirà el jutge), no serà ella qui vagi a encalçar na Maria per sa cuina. Llavors, qui pensa en la vida de ningú si mai no ha passat res. Fins que passa.

   I els polítics d'esquerres, que algun en queda, saben que el sistema és així i miren cap a una altra banda perquè si s'hi oposen amb massa força en poden sortir molt escaldats, com amb l'ecotaxa. La dreta no tan sols mira de front al sistema sinó que el justifica per darrera. Entremig hi ha algun valent que s'atreveix a plantar cara i uns desconeguts li peguen un parell de tirs al cotxe o li cremen la façana de ca seva perquè recordi que aquí, d'anar a les males, també en saben. Tots ells tenen clar que a davant tenen el poder real, el dels doblers. No, no em referesc als bancs que els fan els crèdits per poder fer les campanyes electorals. Em referesc clarament al sector hoteler i de la construcció d'aquest país. I mentres els que tenen la paella pel mànec vulguin continuar amb un sistema que els pugui deixar anar fent, com fins ara, amb uns ajuntaments fermats de mans i peus, la cosa continuarà igual. I a noltros, pel que pugui passar, perquè també hem de viure, perquè la temporada és molt curta i ningú no vol passar per colló, ja ens va bé guanyar doblers i callar.  Qui paga, mana, i aquí, des de fa moltes dècades manen i paguen els mateixos. I si ara que hi ha hagut aquesta desgràcia n'hi ha que van a cercar el Batle de Capdepera per convertir-lo en boc expiatori, estan fent el ridícul i una injustícia. 


   D'aquí un temps, qui sap?, per ventura mos hem convertit en una societat madura i podem revisar a fons un sistema que no funciona des de molt abans de la mort injusta i tràgica de quatre homos a Cala Rajada.