"Has de comprendre que la gran majoria de persones encara són part del sistema. Has de comprendre que la majoria de la gent no está preparada per esser desconectada. I molts d’ells tenen tan poca vida i són tan extremadament depenents del sistema que fins i tot lluitarien per protegir-lo…” 
(Morfeu a Neo, The Matrix)










per Miquel Estelrich Bestard



Una situació horrorosa que posa la pell de gallina a qualsevol persona amb dos dits de seny i, també, una de les coses més esgarrifoses que li pot passar a la indústria turística de qualsevol municipi que diu viure del turisme, com el nostre. Una imatge que resumeix molt bé el que està passant a l'illa. I clar, aquests pobres indigents mentals que molts anomenen turistes només volien veure una posta de sol al far i varen decidir anar-hi amb el cotxe. Una carretera estreta, dissenyada precisament per evitar aquesta bogeria de saturació ( pot ser que els enginyers que varen construir-la no s'imaginaven com seria l'espècie humana l'any 2022), enmig d'un pinar de valor ecològic considerable, s'hagi de veure afectada per això a mi, personalment, m'indigna molt com illenc. El mateix passa als aparcaments de Cala Agulla. Cotxe per amunt cotxe per avall sense posar límits i amb sensació de descontrol absolut. Per què no hi ha ordenances municipals o autonòmiques que lluitin contra aquestes situacions ben igual que es fa contra el foc? Per què els "turistes" que ens visiten demostren aquesta ignorància que fa por i falta de respecte? Lluitar contra la saturació hauria de ser tasca prioritària de qualsevol Ajuntament sia del color que sia.

I si, propietaris d'hotels, d'agències de viatges, de turoperadors, de restaurants, de bars, de grans constructores... i de tots aquells que promocionau la saturació turística a qualsevol indret natural o d'altre caire en teniu bona part de culpa, per no dir les polítiques turístiques i polítics que ho permeten. Les vostres polítiques turístiques privades també tenen molt a dir. A bona quantitat dels vostres hotels... el personal està cremat. Un treballador que fa la feina de tres, personal no qualificat per fer segons quines tasques, personal que es dona de baixa per alliberar-se d'aquesta situació, personal que rep envestides dels clients sense tenir cap culpa de res... Sí, tot això passa a molts dels vostres hotels (no a tots). Per a vosaltres el turisme ha d'esser així. Saturació, sobreocupació... Si no és així ja comencen les vostres lletanies apocalíptiques. Aquesta és la imatge que transmeteu a la societat. Pot ser que qualque dia, en qualque moment de claror mental vos vengui a la ment que els doblers no són comestibles.



Miquel Estelrich Bestard