És la demografia, estúpids!

 "Si s’analitza la relació població-recursos, a Balears la situació és a punt de superar la línia roja. O sigui: és clarament insostenible. De fet, ja hauríem superat aquesta línia roja si no apliquéssim les tecnologies: dessalar aigua, importar electricitat... Però, així i tot, amb les tecnologies incloses, la situació és de màxim risc. El problema és greu perquè el grau de dependència de recursos exteriors és tan gran que ens converteix en una societat molt fràgil”.


"No existeix una altra fórmula d’integració més eficient que l’ascensor social. I no està funcionant. La recepta és molt clara: educació, educació i més educació. Si no és així, desgraciadament no hi ha estratègies globals fetes per les institucions amb l’objectiu d’assolir la integració”.

"La immigració rica, per així dir-ho, la de països europeus, no tenen cap interès d'integrar-se, cap a la cultura ni per res més que no fos gaudir del paisatge i clima. Sempre hi ha excepcions, naturalment, però en general el retrat és aquest".

"Als polítics els fa por o com a mínim no s’hi senten còmodes, no s'atreveixen a parlar-ne públicament de la demografia”.

Entrevista a Pere Salvà, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de les Illes Balears, especialista en demografia, és la màxima autoritat illenca  quan es tracta de parlar de l’increment de població a l'arxipèlag.

 Revista El Temps 15 novembre 2021.

https://www.eltemps.cat/article/15450/entrevista-pere-salva?fbclid=IwAR37F6t0JCONBPdGD8PlMuoridaQjogeBSPb7yDBZTVbjCuijh7wkiNy8t8