Ngugi wa Thiongo'o

DESCOLONITZAR LA MENT

 

Ngugi wa Thiongo'o és un escriptor kenyà que, com molts d'intel·lectuals africans, començà a escriure en la llengua de colonització (anglès, en aquest cas, mentre d'altres ho feien en francès o portuguès), fins que va entendre que la descolonització del país passava per descolonitzar la seva ment. Heus aquí algunes perles d'un dels seus llibres (1):

      Els oprimits i abusats del món mantenen el seu desafiament: llibertat enfront de l'espoli. Però l'arma més gran que esgrimeix i que, de fet, cada dia deixa anar l'imperialisme contra aquell desafiament col·lectiu és la bomba cultural. L'efecte d'una bomba cultural és anihilar la creença d'un poble en els seus noms, en la seva llengua, en el seu entorn, en la seva herència de lluita, en la seva unitat, en les seves capacitats i, a la llarga, en ell mateix.

     L'elecció de la llengua i l'ús que es fa de cada una són unes qüestions centrals en la definició que un poble té de si mateix en relació amb el seu entorn natural i social, de fet en relació amb l'univers sencer.

     La llengua, qualsevol llengua, té un caràcter dual: és alhora un mitjà de comunicació i una portadora de cultura.

     Els valors són la base de la identitat d'un poble, del seu sentit de particularitat com a membres de la raça humana. Tot això ho conté la llengua. La llengua com a cultura és el banc de la memòria col·lectiva de l'experiència d'un poble en la història. La cultura és quasi indistingible de la llengua que fa possible la seva gènesi, el seu creixement, la seva articulació i, naturalment, la seva transmissió d'una generació a la següent.

     El control econòmic i polític mai no pot ser complet ni efectiu sense el control mental. Controlar la cultura d'un poble és controlar les seves eines d'autodefinició en relació amb els altres.

     El triomf final d'un sistema de dominació s'aconsegueix quan el dominat comença a cantar-ne les virtuts.

 Ngugi wa Thiongo'o parla des de Kenya. Creis, però, que les seves reflexions són aplicables a altres cultures, fora d'Àfrica fins i tot?

 -------------------------------
(1) 
Descolonitzar la ment. Ngugi wa Thiongo'o. Raig Verd Editorial. Barcelona 2017