Després d’un parell de converses, cafès i aquest fi d’any 2021 trobo que he de posar una mica d’ordre per a poder fer el seguiment d’allò que els gabellins somiem que sigui el nostre poble. Tan sols és un temps per alenar i seguir. Un punt i coma.

Vull comentar que aquest grapat d’entrevistes han tingut major impacte del que esperava. M’han aturat gent amb la que tinc confiança però també gent amb la que no tinc una especial relació per parlar de les entrevistes i per proposar-me gent a la que entrevistar. M’han encoratjat a seguir. No m’ho esperava i ho agraeixo perquè amplio el llistat de possibles conversadors.

Ara bé, aquesta situació de tenir cada cop més gent amb la que conversar sobre el somni de poble i no produir més que una publicació cada 20/30 dies me genera certa angoixa.  12/14 entrevistes/any és el ritme que puc assolir i la llista és molt més llarga cada dia. No disminueix. Aquest fet m’obliga a ampliar el ventall de fórmules per a augmentar la participació.

La primera fórmula és la de crear un compte de correu exclusivament per a que aquells que es vulguin expressar al respecte, ho puguin fer. L’adreça de correu és Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Em compromet a, periòdicament, fer-ne ressò d’allò que arribi.

Així, esper que tot aquell que vulgui participar en aquest camí iniciat ho faci a aquest correu. Les intervencions que desqualifiquin a una altra persona o proposta no es tindran en compte.

 

El camí per a definir la Capdepera que volem

Les converses mantingudes no son tan sols per donar veu a gent, que de manera valenta i compromesa amb el seu poble, volen expressar la seva opinió, el seu punt de vista sobre el que troba que hauria de ser el poble en un futur a mig termini. Volia que fos un procés de pensar col·lectivament cap a on va Capdepera. Un pronunciament dels desitjos (somnis) de com volem el poble. Encetar un camí.

Aquest article és per posar ordre en el que s’ha somiat fins ara, per a tenir-les ben present i facilitar la construcció d’una idea comuna de la Capdepera que volem.

En relació a la part física del poble

Les propostes relacionades amb la part física del poble permetran un canvi de la qualitat de vida del poble. Certament, algunes d’elles, son propostes ja implementades a diferents municipis de les Illes. Sense anar més enfora a Son Servera trobem zones restringides al trànsit i una xarxa d’aparcaments que faciliten oblidar el cotxe dins el poble (tan sols és un exemple proper).

Hi ha alguna idea persistent en totes les aportacions:  Millorar les condicions per a que els gabellins gaudeixin més del poble. Caminar, passejar, espais públics de trobada ha estat una d’aquestes idees que s’han expressat de diferents maneres. Volem viure Capdepera a baixa velocitat, a peu. Gaudir-ne d’ell.

Les propostes que entenc parlen d’això son:

  1. Fer de l’autovia Juan Carlos I un bulevard que uneixi Capdepera amb Cala Rajada.
  2. Eix cultural (reservat parcialment a vianants) que vagi del carrer Ciutat al Teatre a Capdepera i augmentar el reservat per a vianants a les zones centrals de Cala Rajada (al voltant de Elionor Servera).
  3. Fer espais reservats als vianants/bicicletes a tots els camins que uneixen els diferents nuclis del poble. Fent que siguin compatible amb el transit de cotxes, sia a través de reordenar-ho, fent-ho unidireccional... El somni parla de poder anar caminant a Sa Pedruscada (o qualsevol altra nucli) en un espai protegit i sense por a que un cotxe et dugui per davant. I que aquests camins tinguin arbres!
El cotxe

  1. Aparcament a l’entrada del poble amb servei de transport. Respecte a aquesta proposta hi ha hagut algunes variacions.
  2. Fer ne un aparcament devers el Polígon Industrial
  3. Fer ne un al Polígon i altre a l’entrada de Cala Rajada.
  4. Que el servei de transport que va pel poble des de l’aparcament prop del Polígon sia un tramvia.

  1. Diferents aparcaments com per exemple, a Can Rata, que permetria, a més, fer un projecte de nou ajuntament.
  2. Limitar l’ús del cotxe a fi de tenir zones per a vianants

 

Equipaments.

Les propostes d’equipaments solen ser les més recurrents en processos com aquests. En canvi no ha estat el cas segons el meu parer i si de propostes, com deia abans, adreçades a millorar l’entorn que fa al poble més amable per als que l’habiten o visiten. Les propostes d’equipaments,

  1. Reforma de l’ajuntament.
  2. Un mercat municipal estable a Capdepera.
  3. Equipament per adolescents.
  4. Capdepera posa’t guapa

Aquest eslògan, que qualque ciutat va emprar com a programa de suport a la millora i embelliment de la ciutat, vol aglutinar els comentaris que tenien per objecte les ganes de que Capdepera sigui aviciada, tant pels particulars quan reforma  casa seva com per la iniciativa pública. Ha estat un fet compartit per quasi tots el desig de voler sentir-se orgullós del poble. Comentaris de no emprar els espais públics sols com aparcaments de cotxes, la mancança d’arbres, permetre certes reformes de cases, aceres ocupades per tendes de souvenirs... Tenir cura del poble és feina de tots.

 

En relació al futur de la població que habita el poble i les seves relacions.

Aquí hi ha hagut unanimitat en quant al creixement del poble. Cap dels entrevistats desitja deixar de ser poble per a convertir-se en petita ciutat.

Les propostes podrien resumir de la següent manera:

  1. Creixement natural de la població. Voler seguir sent un poble.
  2. Conèixer-nos més. Trobar espais per a aprofundir en les relacions entre veïns.
  3. Aprofitar la multiculturalitat per a enriquir-nos com a poble i com a persones sense perdre la identitat.
  4. Adaptar les infraestructures al fort creixement que el poble ha tingut.

 

Bona part de les persones entrevistades han coincidit en que la part festivo-cultural és el camí per a integrar tanta gent arribada de totes les parts del mon.  Les propostes podrien ser:

  1. Profunditzar en iniciatives que donin identitat al poble i aglutinin a tots (tipo festes de sant Antoni).
  2. Donar veu a tots en definir com volem el poble on vivim.
  3. Incentivar els actes culturals i festius propis de Capdepera.
  4. Traslladar al conjunt de la població la responsabilitat de fer coses per Capdepera. No pensar només en doblers. Siguis cambrer o siguis hoteler pots fer una Capdepera millor.
  5. Un poble és una comunitat de gent. Actuar com a comunitat i no com a urbanització.

 

JM Rosa