per Miquel Estelrich Bestard



Si mantens el cap fred quan al voltant
Tothom el perd i a més te'n fan culpable,
Si confies en tu quan tots dubten,
Però permets també que et qüestionin;
Si esperes i no et canses d'esperar,
Si t'enganen i no respons amb trampes,
Si t'odien i tu no et permets l'odi,
I no fas veure que ets massa bo, ni savi...O Kipling







El mes d'Abril és el mes dels llibres per excel·lència, dia 2 i dia 23. Abans de la pandèmia a Capdepera, com tants i tants de pobles arreu de la geografia illenca, s'hi celebrava un mercadet a la plaça d'Orient, i a més, s'hi posava un petit escenari per lliurar els premis Ploma de Ferro des de que es va decidir que aquests premis coincidissin  amb el dia internacional del llibre. Enguany tot sembla que no serà així. Com tampoc s'hi faran, ni s'han fet, com es pot entendre bé, el Mercat Medieval, les processons de Setmana Santa, les beneïdes ni els foguerons de Sant Antoni, el Carnestoltes.... I crec que una persona amb dos dits de seny ho pot entendre bé, no entrarem en discussió.

Ara bé. Aquí ens hauríem de fer una pregunta. Què et mou a tu, benvolgut lector, a anar a prendre un cafè amb llet a una terrassa en temps de pandèmia? L'Ajuntament podria dir-te: "... Anar-hi no és cap activitat essencial, el pots prendre a ca teva, tant per anar-hi a berenar o a dinar...". Les terrasses estan obertes i plenes i si fa mal temps entres dins una carpa i ja està. La gent no sol dur posada la mascareta, s'asseuen junts en taules de quatre amb gent no convivent... I una resposta a la pregunta podria ser: "....M'agrada quedar amb els amics, veure gent guapa, l'ambient, per fer de client i ajudar a l'hoteleria, l'olor de cafè..." O sigui, que la por al contagi no és prioritària, encara que puguis haver-ho pensat.

I per què si hi ha mercat els dissabtes i dimecres no hi pot haver un taulell amb llibres un pic a l'any? Pot ser que na Sol no té dret a posar un taulell el dia del llibre igual com ho fa un bar posant taulons de fusta a la via pública per ampliar el seu negoci? No dic que sigui com els anys anteriors on hi havia activitats pels al·lots i l'escenari, no. Estic dient només un taulell o dos ben igual com hi ha un taulell als mercats on venen fruita o sabates.


En altres paraules, allà on no s'ha permès el mercadet, just devora, el Segle XII i l'Orient s'asseuen clients que si estan junts ni són convivents, només per quedar, ni duen mascareta, i en canvi, a l'altre costat, en un taulell on tothom va en mascareta ni fan aglomeracions no es permet. Emperò també es permet la presentació de llibres en espais tancats com una biblioteca, que no és paradoxal això? I és que també els bons venedors de llibres, de tota classe, han desaparegut ben igual que els esmoladors de ganivets que es passejaven pels pobles amb un xiulet. Ja no n'hi ha. Dic llibres bons d'història o antics que només són una dèria nostra.

Els llibres ens ofereixen les vides de milers de persones a més de la nostra i, quan llegim, podem viure aquestes altres vides de forma indirecta, veient allò que veuen aquestes persones, sentint el que senten. Es pot dir ben bé que viure sense llibres és viure una sola vida limitada, mentre que llegint podem viure eternament. Sense llibres, és fàcil perdre el rumb i esdevenir en qualcú tancat, mediocre i estereotipat. Els llibres desenvolupen la nostra empatia, esborren els nostres prejudicis i ens ensenyen a acceptar i respectar les diferències, a ser agosarats, a eixamplar els nostres horitzons i a reforçar el nostre potencial. I ens recorden que, més enllà dels detalls insignificants de cada vida particular, existeix un altre pla de l'existència que compartim tots els éssers humans: el misteri d'estar viu i el que vol dir estar-ho. És impossible tenir una vida plena si no es visita aquest pla i els llibres són el nostre passaport per accedir-hi.


Jo crec que les administracions per mor de la "no essencialitat" de les coses (encara que en siguin conscients) no es prenen seriosament que els llibres també alimenten l'ànima de les persones i que la gent té necessitat de llegir llibres i comprar-los. Al cap i a la fi un taulell de llibres no implica més risc a la salut pública que un mercat setmanalm una terrassa o una platja plena de gent, o sí? Pel que es veu per l'Ajuntament sí.


Miquel Estelrich Bestard