Una visió crítica de l'Agenda Local 21...

Hola,
   Ara tinc un altra brot d'inspiració. Només és un brot, com si fos un rot però al manco esper que es prengui en tó de reflexió...
    Veig que hi ha un continu rosari de jornades que sorgeixen de l'Agenda Local 21. Aquella cosa estranya per la gent senzilla, amb nom estrany i complicat d'entendre...a on diuen que és un compendi de tot un poc, on val tot, on es parla de tot i on els polítics aprofiten la seva falta d'idees pel poble per a que els ciutadans facin la feina bruta, la de crear iniciatives i que els hi diguin als polítics què és el que han de fer. Ja és el súmmum de la mandresa política això!.
   Els polítics s'escuden amb l'excusa que tot això és una eina de participació ciutadana, per fer que els ciutadans "formin part" del canvi que sofreix a millor el seu municipi i bla bla bla. Però l'únic cert és que a la hora de la veritat és un instrument per a que la gent els hi digui que i com han de fer les coses, a més de servir com a eina de publicitat, de vendre a la gent quines coses està fent l'equip de govern. Podriem dir que és una publicitat venuda en pla buffet: mirau, tinc de tot, carn, peix, pasta, verdures i tot és molt bó. Pots agafar el què més t'agradi i si tens algun plat al cap, m'ho dius i demà estirà llest com a plat principal...bon dia tingui!.
   Un altra cosa que no encaixa en tot això és que aquesta Agenda sigui duita des de el departament de medi ambient. Esper no s'ofenguin però no acab d'entendre que dita àrea estigui parlant per exemple de turisme, o de cultura, o de salut, o de seguretat ciutadana, serveis socials, urbanisme... Parlen que l'Agenda té caràcter integrador...però senyors, això és una excusa per a que es capfiquin per tot?. A més..són els qui s'encarreguen o responsabilitzen de l'execució de tots projectes de les àrees no mediambientals?. No?, vol dir que només posen l'orella?.
   Dic que no acaba d'encaixar que sigui medi ambient que coordinin les Agenda 21 perquè precisament medi ambient és una àrea que forma part de l'Agenda i no la que ho integra tot. Vinc a dir que és impossible que una o varies persones sàpiguen de tot (urbanisme, cultura, turisme, seguretat, serveis socials, agricultura, salut, medi ambient,...) i més quant el perfil tècnic que les coordina són biòlegs, geòlegs, geògrafs, ciències de la mar, ambientòlegs... Són aquests els perfils adequats que coordinin TOTS els ítems abans assenyalats?.
   Sincerament, crec que el perfil adequat i ajustat a la coordinació d'un agenda 21 no ha de sortir d'una àrea en concret de l'Ajuntament i que es trobi al mateix nivell jeràrquic que les demés àrees. Crec que ha de sortir coordinat des de la pròpia batlia o adjunt a batlia i, a més, el coordinador de l'Agenda 21 no ha de ser la d'un tècnic de medi ambient ( i perquè el coordinador de l'Agenda 21 no és l'arquitecte o normalitzadora lingüística?). Honestament, el perfil adequat és la d'un tècnic en desenvolupament local adjunt a batlia o d'administració general, com li vulgueu dir. Per això, s'encarregaria de dinamitzar i coordinar totes les àrees des de el punt de vista integrador que diuen tenen aquestes Agendes.
   Tal vegada el perfil requerit sigui la de tècnic en desenvolupament local ja que, a més, s'encarregaria de la gestió i recerca de tot tipus de subvencions pel poble i, com no, de la responsabilitat del seu seguiment i execució, juntament amb cada tècnic d'àrea implicada. Potser el perfil sigui la d'un economista, enginyer, ciències polítiques, empresarials... Precisament aquest perfil, amb altres noms com poden ser un Project Manager o coordinador general, ja existeix a les empreses privades, a altres tipus d'institucions de caire internacional, o fins i tot a ONG's. Això no vol dir que qui fa aquesta feina la faci malament però una cosa és certa, la veritat és que fins a dia d'avui les Agendes no acaben de funcionar. Ni els pobles milloren cap a la sostenibilitat ni augmenta la participació ciutadana...potser el futbol o el gran hermano és més important. Uep!, potser la participació ciutadana del futur està a la tele o per Internet!. Voleu més idees?...
 
Ualabalubabalambambú