Intentaré escriure un article contra el corrent de la por, perquè "el virus de la por" també s'ha de combatre, tant o més que el virus que ja sabem.














Imatge: "mascareta fictícia" que ens recorda que no hi ha cap recomanació oficial d'emprar mascareta. Emprar mascaretes sense les condicions higièniques apropiades pot ser contraproduent.

 

Se'ns ha recomanat a tots i totes restar a casa com a màxima fonamental. Tan sols excepcions de primera necessitat i urgents són admeses per a vulnerar aquest principi. Si bé s'admet que aquesta norma tan simple i pesada com una roca pot contribuir a "frenar la corba" de contagi del virus famós també és veritat que afavoreix un ambient de tristesa, nerviossisme i confusió, un brou de cultiu ideal perquè penetri sense barreres el virus de la por.

Les recomanacions oficials per a combatre això són també clares i senzilles: no estar informant-se contínuament, fer-ho pels canals oficials, cuidar la dieta, fer exercici i prendrer-s'ho com una oportunitat per llegir, veure películes, fer manualitats, cantar... Contra la por, activitats plaenteres.

El sistema immunitari es debilita per la por.

Distingir ciència de cientifisme també és vacuna per a la por. Avui posarem un exemple de cientifisme que ens ha brindat el ministre de ciència. El ministre de ciència ha piulat en el seu twitter "Los virus de murciélagos y pangolines son muy parecidos al actual de la pandemia. El origen natural de los virus está más que probado: hay que vencer a la fuerza de la naturaleza con los métodos de la ciencia experimental y las técnicas de laboratorio".

Si bé el que diu a la primera frase és cert, la seva mirada cap a la natura, com una bèstia a dominar, no és necessàriament la correcta.

En comptes de combatre el virus, provem de col·laborar amb el nostre sistema immunitari amb les recomanacions esmentades. Posem-nos una "mascareta fictícia" contra la por: si una dona iraniana de 103 anys ha vençut el coronavirus – segons fonts oficials – ho podem fer tots i totes nosaltres!

Referències:

https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2020/03/16/consejos-afrontar-aislamiento-menores/1494784.html

https://www.lamarea.com/2020/03/10/guia-psicologica-para-hacer-frente-al-coronavirus/

Agnès Torres

18 de març de 2020