Poc abans d'acabar l'any Cap Vermell es feia ressò de que tres hotels de Cala Rajada, el Mar Azul, el Capricho i el Son Moll Sentits, si mal no record, eren qualificats, segons una coneguda agència turística, d'entre els 100 millors del món i, que Cala Rajada tingui l'honor de tenir fins a tres establiments hotelers entre els 100 millors del món s'agraeix, i sens dubte és una bona noticia pels seus propietaris, per damunt de tot. Emperò, la pregunta que ens hauriem de fer és la següent: Per què a Cala Rajada no hi ha més hotels com aquests? I sobretot a principis de temporada..., quan més falta fan. I tots sabem per què, o no? O és que ningú recorda com solen esser els principis de temporada a Cala Rajada?
De fet n'hi ha molt més com aquests hotels esmentats, emperò ho explicaré un poc més a baix.

Per a contestar a la pregunta que he fet abans de com solen esser els començaments de la temporada turística a Cala Rajada una bona resposta seria una altra pregunta: Tenen Magalluf i s'Arenal hotels entre els cent millors del món? Jo no ho sé. Si no en tenen ens podem considerar privilegiats. I és que un tuou-roperador perquè qualifiqui a certs hotels d'entre els 100 millors del món ha de seguir uns criteris..., per exemple, envien a representants seus als hotels a comprovar-ho en primera mà i, sobretot, els comentaris que fan els clients per a Tripadvisor, Holidaycheck..., les reformes i obres que s'hi han fet... I si hi ha una cosa fonamental, cabdal per damunt de tot és la classe de clients que van a aquests hotels.

Tots sabem que aquests tres hotels no són precisament on hi va el turisme irrespectuós, allò que vulgarment tots coneixem com a "turisme d'espardenya o xusma", si em permeteu la paraula.
Així i tot crec que aquestes paraules, "espardenyers o xusma" les hauria de definir a títol personal, a parer meu. Què volem dir quan titllam a certs turistes amb aquestes paraules? El primer que hauriem de dir és que "espardenyers o xusma" no depen de com vagin vestits, no depen de si estan allotjats en hotels de poques estrelles, no depen del país d'on venen, ni de si gasten molt o poc segons el poder adquisitiu que tinguin, com molts volen fer creure. Tampoc depen de si van tatuats fins a les celles... No, no depen de res de tot això.  Deiem turisme "d'espardenya o xusma" a la manera que tenen o entenen de ser turistes. Al seu comportament groller. Al comportament irrespectuós que tenen amb el personal on es troben  allotjats. Al poc respecte que tenen pels altres turistes allà on estiguin, al poc respecte que tenen per les forces de seguretat i, sobretot, al poc respecte que tenen per ells mateixos. Això és el que jo entenc per "espardenyers o xusma". És un turista irrespectuós que cerca un determinat ambient per poder comportar-se a la seva manera.

Hi ha hotels que no permeten l'allotjament de menors de 18 anys, n'hi ha també que no són per els grans grups de bauxa ni de gatera, n'hi ha que no tenen molt ben vist que els clients puguin penjar les tovalloles a les baranes dels balcons, n'hi ha que no permeten cap comportament groller...
Podeu imaginar-vos com sería Cala Rajada si només hi hagués aquesta classe d'hotels? Tot l'ambient seria respectuós, la platja de Cala Agulla tornaria a ser normal. Els hotels estarien plens i les terrasses de bars gaudirien de bona fama... Tots aquests grans grups de bauxa i gatera que venen pel que venen simplement anirien a altres destins. Això no és cap utopia, és completament realitzable, només cal voluntat.

Per exemple, crec que l'Amorós, L'Hostal Vista Pinar (ara Chevy Hotel), el Mar Azul, el Son Moll, el Serrano, S'Entrador Platja, el Capricho, Na Forana, el Cala Lliteres, el Parque Nereida, el Turopins, el Cala Gat, el Baviera, el Regana, el Bahia Cala Rajada (ex-Eva Park), el Sensimar (hotel n'Aguait), el Bella Playa, l'hotel "Creu de Tau" que està davant l'església de Capdepera on abans era un convent, el Green Garden... En tots aquests hotels els clients de gatera o irrespectuosos són escadussers per no dir absents. S'han esforçat perquè aquests establiments no siguin els més adients per ells. I gràcies a aquest esforç a Cala Rajada gaudim, encara, de turistes normals i corrents i familiar. Com ha d'ésser. Com han d'ésser i són els indrets turístics de Cala d'Or, el Port de Pollença, Alcúdia, Cala de Sant Vicenç, Porto Colom, Cales de Mallorca, Porto Cristo, Costa dels Pins, Cala Mandía, Sa Font de sa Cala, Cala Mesquida, Canyamel... Tots aquests indrets, com tots sabeu, tenen hotels de totes les estrelles i del tot inclòs, tenen terrasses-bar, i no molts o gairebé cap lloc de lleure nocturn..., i així i tot no s'escolten a dir les coses tan lletges que s'han per aquí. Molts d'aquests indrets foren en el passat com Cala Rajada, emperò ara ja no. I la pregunta que ens hauriem de fer tots seria: que té Cala Rajada per atreure a aquesta gent de gatera com un imant dins un pot de xinxetes? Idò la resposta és ben senzilla de la qual sempre m'agrada posar un exemple:

És com si un afeccionat a la arqueologia i el món antic que vol a anar a Egipte a veure i entrar a les piràmides. Emperò abans de comprar el viatge s'assabenta que el govern egipci ha tancat totes les piràmides degut a un problema tècnic que ha fet malbé als propis monuments i han decidit tenir-les tancades al públic fins que no es repari el problema. Certament a Egipte no només hi ha les piràmides per visitar, hi ha més coses, emperò aquest afeccionat només vol estudiar i visitar les piràmides, exclusivament. De que li serveix anar a Egipte si no hi podrà entrar ni esser-hi d'aprop i no li agrada res més? Idò aquí passa exactament el mateix amb els turistes irrespectuosos... Saben que al poble hi ha el seu ambient i els seus llocs on anar. Una altra cosa seria si aquest turista irrespectuós encara voldria venir a Cala Rajada si no hi hagués certs ambients que l'atreuen com un imant. O creis que aquest turista aniria a Cala Mesquida, a Canyamel o a Sa Font de sa Cala a cercar el seu ambient? Indrets tots ells plens de gom a gom al estiu.

Les agències que fan aquestes qualificacions als hotels no tenen en compte, o no solen tenir en compte l'ambient nocturn o les ordenances dels pobles on estan ubicats, simplement fan publicitat per a captar a determinats clients. Pel que es veu n'hi ha que ho han aconseguit.


Miquel Estelrich