PATRICIA GUALINGA versus COMPAÑÍA GENERAL DE COMBUSTIBLES

Patrícia Gualinga, del Poble Kichwa de Sarayaku en la Amazònia Equatoriana, lluita per a salvar el territori, la natura i els drets dels pobles indígenes davant l'espoli de companyies mineres i petrolieres.

Com explica «Nuestra lucha es por la vida, por justicia, por la Madre tierra. Por las mujeres, los jóvenes, nuestros hijos, y sus hijos. Por nuestro futuro!»

Patrícia Gualinga ha rebut atacs i amenaces de mort per enfrontar-se a les empreses extractives contaminants i demanar compensacions pels danys ambientals i socials causats.

La «Compañía General de Combustibles S.A.» (CGC) és una empresa Argentina dedicada a la exploració i producció de hidrocarburs controlada en un 81% per «Southern Cross» un dels principals grups d’inversió llatinoamericans expert en l’adquisició d’empreses en crisi recapitalitzar-les i posteriorment vendre´ls.

L’any 2002, la CGC explorà les terres dels Kichwa i enterrà 1.433 quilos de dinamita (pentolita) per a calcular la quantitat de petroli existent baix terra. Els Sarayaku acudiren a la «Corte Interamericana de Derechos Humanos» que fallà a favor seu i en contra del govern d'Equador. Avui en dia la sentencia no s’ha complit, la justícia oficia de part i s’està supervisant.