Història de la Tercera Edat de Capdepera, 
contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”


   


En la precedent narració apareguda en aquesta revista, se'ns va filtrar un capítol de fets més recents de la nostra història, que no corresponia encara publicar, per la qual cosa va prendre el nombre XX dels capítols d’aquest serial. Per tant, a causa de l’errada, substituïm aquell capítol per aquest que és el que li correspon per ordre. Demanam disculpes. Gràcies.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Abans d’enfilar la naracció d’avui, volemrecordar que el proper DIJOUS dia 15, a les 19 hores, se celebrarà ASSEMBLEA GENERAL DE “CA NOSTRA”, a la qual estau convidats iconvocats tots els associats. No hi manqueu…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAPÍTOL 20.- El 22 d’agost de 1992, la tercera edat gabellina va celebrar una missa per a tots els finats i “en acció de gràcies”… per als que havien sobreviscut . A continuació, al club, se serví gelat amb ensaïmada. Clar, a les penes… En el transcurs del refrigeri, es donà compte als assistents que s'havien abonat a la dona de neteja, na Mari, 20.000 pessetes, però havent-n'hi descomptat 5.000 prèviament donada la brutícia que es contemplava en tot el local (llibre d’actes “dixit”, segons acord presper Pedro Terrasa, Sebastià Sureda, Antoni Garau, Joan Serra, Francisca Flaquer, PepVives, Joan Muntaner i Bartomeu Ferrer, dirigents.) A més, es comunicà als afiliats que a la caixa hi havia un saldo de 2.064.446 pessetes; que s’havien comprat una cafetera nova que havia subvencionat el Consell Insular amb 100.000 pessetes. També es demanà si tenien inconvenient de regalar a la tómbola a benefici de l’església unes estovalles que varen sobrar l’any anterior a un sorteig fet al Club. Diuen que es farà entrega a les Monges Franciscanes d’un donatiu de 5.000 pessetes. I què, amb motiu de la propera fira de Llucmajor, s'aniria d’excursió, llevant-se d’hora per poder retornar abans de les 14 hores i anar a dinar a “La Ponderosa” amb menú d’arròs brut i pollastre, al preu de 1.300 pessetes, o porcella rostida per 1.800 pessetes.


Assistents a l'exposició "Mans de dona"

El 22 de novembre de l'any que ens ocupa es reuneixen 183 associats, a més de la directiva, a l'hotel Dos Playas de Cala Rajada, en un dinar de germanor on es ret homenatge a Cesàrea Vecina i Serafí Nebot, com a majors dels socis, patrocinat per La Caixa, i se'ls fa entrega d'un ram de flors (a ella) i d'un bastó (¿?) i bolígraf per a ell, amb ball final. L’associació es va fer càrrec de les despeses de l'arròs a la marinera, llom amb guarnició, pijama, vi, aigua, cafè i licors. Total, per cap, 1.050 pessetes. Desprès de la tanda d’agraïments i plàcets, a la sobretaula, el president Pere Terrasa convida a tots a la trobada de majors a la Catedral, sota el lema “Vida Creïxent”, per al 12 de desembre; dona compte, també, del programa d’actes de “Ca Nostra” per a les festes nadalenques, amb xocolatada, torró, ensaïmada i vi dolç i, per a la nit de Cap d’Any, ball amb menú servit per un restaurant de fora poble. Així mateix, comunica la propera exposició, de carácter comarcal, titulada “Mans de dona”, promoguda pel Govern Balear, i l’obsequi de la Banca March a l’associació de jocs de parxís, dames i escacs, amb les fitxes corresponents, clar! Per les festes de l’Esperança, la parròquia organitzà una mostra de plantes a la vicaria, de la qual tengué cura la tercera edat.



El 4 de gener del nou any de 1993 es ret compte de les existències detallades al balanç econòmic de l’entitat, que administra Joan Serra Melis, a una assemblea general d’associats, i que puja a 2.104.690 pessetes. S’informa que s’ha rebut inspecció de Sanitat i s'ha exigit instal·lar un eixugador de mans elèctric i un dosificador de sabó en els excusats, la qual cosa abonarà, com tot el que sigui inversió, l’Ajuntament. Es comunica que s’han forçat portes i panys, amb ruptura de finestres i vidrieres per la part del carrer Gómez Ulla, sense robatori; el cost de la reparació fou de 22.257 pessetes. S’insta a tot aquell que així ho vulgui a participar, endiumenjat o disfressat, al ball de carnestoltes, amb premi per a les dues millors fresses, i que se celebrarà també el “ball de les pomes” (qualcú sap de què es tractava, aquest ball?) amb dos premis per a senyores consistents en un cobriespatlles de 4.000 pessetes i una botella de cava, i per un total d’unes 6.000 per als senyors.

Com heu vist, idò, avui reprenem la continuació del capìtol XIX que vàrem haver d'interrompre en contra de la nostra voluntat. Ens trobarem, per a la pròxima entrega, al març de 1993. Salutacions!

P.Llabata/B.Melis