Personatges d’ Antoni Flaquer “Coix” (IV)


 

JAUME BLANES





Més conegut com a Jaume “Parreta”, persona emblemàtica, singular, a Capdepera. Fill d’un dels primers glosadors gabellins, de nom també Jaume, de feliç recordança al carrer de sa Font.

En Jaume Blanes fou un personatge únic, irrepetible, divertit, a voltes nirviós i caparrut, però de bona saba. Comptava amb 72 anys quan va morir, al 1981. Per a Capdepera fou una pèrdua molt sentida i per a la música, molt més. No, no fou músic, en Jaume, però sí un component més de la banda local. A les processons nocturnes, portava a dalt d'un pal una mena de “petromax” que il·luminava per sobre els músics i les seves partitures. En Jaume es col·locava al centre de la formació. I a les desfilades, fora i dintre del poble, portava instruments, ajudava al seu transport i, en ocasions, anava al davant portant l'estendard representatiu del conjunt musical. No mancava a cap dels assaigs de la banda.

El cinema, el fascinava. El “galliner” del Teatre era el seu cau, a totes i cada una de les funcions. En Jaume de ca’s Secretari, apoderat del Principal, tenia encarregat a Jaume de posar ordre entre la canalla que allí es congregava i que feia alulea. Els al·lots s’ho prenien a burla, per a fotre-se’n d'en Jaume, donada la seva mancança mental. De vegades s’enfadava, però..., tot acabava bé.

La petita placeta enfront de ca’n Patilla era, així mateix, lloc habitual on es podia localitzar en Jaume Parreta, devora la manxa de treure aigua. Més d’una vegada algú restava remullat per les seves bromes. Per Sant Antoni va actuar, en alguna ocasió, fent de “dimoni”, ballant davant la xaranga musical. Tot el que era música el trasmudava. De fet, es ficà més d’una vegada entre els integrants de la coral parroquial, malgrat no saber cantar.


Antoni Flaquer Obrador