Personatges d’ Antoni Flaquer “Coix” (I)


BALTASAR MOYÀ





 

Ens trobam just en el pòrtic de la Setmana Santa. Aquest fet m’ha recordat que a Ciutat, quan arriba la processó del Crist de la Sang, la Banda de Música acompanyant interpreta la peça “En la muerte de un ángel”, original de Baltasar Moyà, que la va compondre arran del traspàs d'un fill seu, petitó. Es tracta d’una peça única.

Baltasar Moyà i Sancho fou un personatge inquiet i actiu, sempre engrescat amb la participació i direcció de diferents activitats i col·lectius al mateix temps, però, de tots, l’aspecte més rellevant és l’alt nivell que assoliren aquestes agrupacions quan les dirigí Moyà. Féu possible que la banda de la Casa de la Misericòrdia es convertís en estendard de la cultura balear en ciutats com València, Barcelona i Alger. Com a compositor, Baltasar Moyà ens ha deixat un important llegat de música per a banda. L’orquestra del Teatre Líric, en la temporada de varietats, i “La Camponense” de Campos foren, així mateix, bandes de les quals en fou director.

Baltasar Moyà va néixer a Capdepera el 21 de gener de 1861. El 13 de juliol de 1923 morí al seu domicili de la Costa de la Sang de Palma, quan comptava amb 62 anys i gaudia de bona salut. Fou germà bessó de Gabriel, ambdós fills del picapedrer, Gabriel Moyá Ferrer i de la seva esposa Catalina Maria Sancho Mercadal. Joan i Bartomeu foren dos germans més que, amb el temps, completaren la família de Baltasar, conegut com a “Tasanet”.

Aquest músic gabellí que avui ens ocupa compta amb una envejable trajectòria, molt lligada a Ciutat, a Palma, ja que va dirigir orfeons i orquestres per a amenitzar balls que se celebraven a les societats més importants en l'època, des de 1905 a 1919, a més d’agrupacions que van des de bandes municipals i militars a agrupacions corals. La Universitat de les Illes Balears també va contribuir a difondre algunes partitures de Moyà.

El nuevo alcalde”, “El ferrocarril de Sóller”, “Noche de verbena”, “Junípero Serra”, “El hotel”, “Virginal”, “Manolito”, “En la muerte de un ángel”, “Alma de ángel”, “La soledad”, “Maria”, “La Pascua”, “Dolores”, “Santa Cruz”, “La Verónica” i “Una memoria” són únicament setze peces de tot un compendide creacions del meste Moyà, que foren interpretades per la Banda Municipal de Palma en un acte d'homenatge al compositor que tingué lloc a Búger (Mallorca) l’any 2002.

La relació familiar i professional de Baltasar Moyà amb Capdepera mai no va defallir, més aviat al contrari, ja que sempre portava la vila gabellina al seu cor i l’esperit musical que va arrelar dintre seu des de la més tendra edat el va acompanyar per onsevulla que trescà.

Antoni Flaquer Obrador