El president Bauzá està molt orgullós del control del dèficit públic de la nostra Comunitat i en treu pit. Enhorabona. Però els ciutadans que patim les conseqüències de les seves tisorades pressupostàries no n'estam tan contents, entre d'altres coses perquè els retalls afecten bàsicament els serveis públics essencials: sanitat, educació i serveis socials.

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública realitza cada any un sondeig sobre el grau de satisfacció dels usuaris, per comunitats autònomes. A l'any 2010, les Illes Balears havien ascendit fins al sisè lloc. L'any següent ja havia davallat al lloc 11è, al 2012 va mantenir aquesta posició i continuà davallant fins a la posició 14a, a l'any 2013, només superada negativament per Múrcia, Canàries i València.

No és estrany, aquest resultat. La recent publicació de dades de les llistes d'espera ens recorda que hi havia 13.150 persones pendents d'una intervenció quirúrgica als hospitals públics de les Balears fins al 30 de juny, amb una espera mitjana de 95,44 dies. D'altra banda, tenim 57.505 pacients pendents d'una consulta amb un especialista, un 17,41% més que fa un any, amb un temps mitjà d'espera de 105,10 dies.

Una recent ingrés familiar a l'Hospital de Manacor, aquesta mateixa setmana, m'ha confirmat el que ja sabia: la capacitat d'acollida i de tracte humà dels professionals que hi fan feina, i l'afany per resoldre amt tota la cura del món els problemes - físics i emocionals -  dels pacients. I tot sense fer coneixedors els problemes que els afecten, especialment pel que fa a reducció de plantilla. Molt bé per l'equip humà!

El conseller del ram, Martí Sansaloni - un home que sempre sembla emprenyat - està executant a la perfecció les ordres de "més amunt": tisorada per aquí, tisorada per allà. I a Manacor, i crec que a tots els hospitals públics, això és mal de percebre, com he dit, en l'actuació dels professionals, però salta a la vista en les instal·lacions. Les fotografies de l'habitació que ens va tocar en són un bon testimoni: tot cau i tot penja. Vaig aprofitar l'estada per visitar un parent que també es trobava ingressat i la seva habitació estava igual... de malament.

En fi, que molt bé això dels pressuposts i el control de la despesa. Però el president Bauzá i els seus consellers farien bé de mirar de treure més doblers d'on n'hi ha. Especialment de Madrid, on el govern central fa anys i panys que ens escanya fiscalment. No crec que els ciutadans de les Illes ens meresquem uns serveis públics d'aquestes característiques.
.