I no passa res



Telefónica ha " fitxat" Rodrigo Rato com assessor extern amb sou multimilionari, com el que tenia fins fa uns dies Urdangarín. L'empresa que va privatitzar Aznar amb Rato de ministre d'Economia i on va col·locar al seu company de pupitre, Juan Villalonga. Telefónica és una de les empreses espanyoles que evadeixen impostos a paradisos fiscals com Delaware (USA), Països Baixos, Luxemburg, Suïssa o les Illes Caiman. I no passa res.

Evadir impostos als paradisos fiscals que faciliten informació tributària a l'Estat espanyol és legal (?!). Segons l'Observatori de Responsabilitat Corporativa algunes de les principals firmes espanyoles que tenen empreses participades a paradisos fiscals són ABENGOA, ABERTIS, ACCIONA, ACERINOX, ACS, ARCELOR MITTAL, BANESTO, BBVA, BANCO POPULAR, BANCO SABADELL, BANCO SANTANDER CH, CRITERIA, ENDESA, FCC, FERROVIAL, GAMESA, GAS NATURAL, GRIFOLS, IBERDROLA, INDITEX-ZARA, MAPFRE, OHL, RED ELECTRICA, REPSOL, TECNICAS REUNIDAS, TELECINCO y TELEFÓNICA (aquestes són les que estan a l’IBEX, però la llista és molt més llarga). Segons Xavier Harel, investigador i autor de "La grande évasion: le vrai scandale des paradis fiscaux", la Unió Europea deixa de cobrar al voltant de 200.000 milions d'euros en impostos anualment per casos com aquests.

Mirar-se aquest panorama des del despatx amb terrassa per poder fumar que se va fer construir Eduardo Zaplana a la seu de Telefònica a Madrid on fins ara ha cobrat més de 500.000 euros l'any; o des del despatx d'ACS de Florentino Pérez des d'on va enllestir la compra de Cristiano Ronaldo per 94 milions d'euros finançats per BANKIA; o des de la sala on es realitzen les 11 reunions del consell d'administració de GAS NATURAL per les que Felipe González cobra 126.000 euros; o des del gimnàs des d'on José Maria Aznar cobra 300.000 euros anuals com assessor extern d'ENDESA; o des de la planta on els exconxellers de la Generalitat com Basáñez, Prenafeta o el diputat Miquel Roca assisteixen als consells d'administració d'ABERTIS del que formen part... o mirar-s'ho des de la perspectiva d'un desnonat, d'un aturat, un pensionista, un estafat per les preferents o un treballador que sap que en poc temps el fotran al carrer, canvia una mica.

Una vintena d'ex-ministres ocupen les butaques dels consells d'administració de grans empreses cobrant sous anuals milionaris: Josep Borrell rep 300.000 euros d'ABENGOA; Marcelino Oreja rep 1'8 milions d'euros de FCC; Ángel Acebes rep 400.000 euros d'IBERDROLA; Juan Miguel Villar Mir rep 85.000 euros tan sols en dietes d'OHL i també és vicepresident d'ABERTIS; Luis Carlos Croissier rep 215.000 euros com a conseller independent de REPSOL... Javier Gómez Navarro està a TÉCNICAS REUNIDAS. A BANCO DE SANTANDER hi ha Isabel Tocino, Abel Matutes i Matías Rodríguez Inciarte. A RED ELÉCTRICA, Miguel Boyer i Ángeles Amador. Elena Salgado és consellera internacional de CHILECTRA, filial d'ENDESA, i consellera assessora d'ABERTIS. I el récord absolut el té l'exministre d'Aznar i  president de Vueling, Josep Piqué: participa als órgans de decisió d'EADS, Ezentis, de la constructora Grupo San José; conseller d'Applus Technologies, de GVC Gaesco, de Tradisa; presideix la consultora Pangea XXI i està als consells assessors de Seat, Reparalia, AT Kearney, Specer Stuart, UPS, ING España i Abertis. No sé què cobra per tot això. M'agradaria poder-m’ho imaginar, però em declar incapaç.

Veient aquesta mostra -només és una mostra!- d'estrelles, hom hi veu alguna relació amb que la llei espanyola permeti evadir impostos a paradisos fiscals? S'entén que l'Estat permeti, any rera any,  que les grans fortunes i les grans empreses estafin 40.000 milions d'euros a hisenda? I, finalment, qualque cervell privilegiat em podria dir si la presència de tants ex-polítics importants també està relacionada amb que el tipus impositiu sobre els beneficis de les grans empreses sigui tan sols del 10% quan l'impost de societats és del 33%? Amb nins i grans passant gana, amb la pobresa creixent, veient com s'està desmuntant a velocitat espaordidora l'estat del benestar, és normal que no passi res? 40.000 milions d’euros! Amb això se solventa una crisi. Què està passant?

Miquel Piris Periodista